• För femte gången gästar nu Melodifestivalen Linköping och Saab Arena. Foto: Tommy Pettersson.
  • Henrik Schyffert gjorde, en så kallad, rumpchock, sist han var i Linköping. Foto: TT

Andra chansen för första gången

Återigen kommer Melodifestivalen till Saabarena och Linköping men för första gången får Linköping arrangera "Andra chansen" som går av stapeln den 4 mars 2017. Biljetterna släpps den 4 oktober.

För femte gången blir det glitter, tonartshöjningar, glamour och kanske även en och annan nakenchocker i Linköping då melodifestivalcirkusen kommer till stan och Saabarena. Denna gång är det Linköping som ger artisterna som inte nådde ända fram vid första försöket en andra chans.

"Grattis Linköping"

-Först och främst vill jag säga grattis Linköping, öppnar Anders Thorén, Eventproduktionschef Visit Linköping & Co, vårt samtal och forstätter med att berätta om vilken fest det brukar bli när det blir melodifestival i Linköping.

-Vi brukar få Mello hit till Linköping vart tredje år. Dock är vi uppe till diskussion varje år men det är lite politik i detta också och det finns andra som också vill köra Melodifestivalen i sin stad. Det fungerar bra här och det vet både vi och SVT.

Höja ribban

– Det är alltid roligt att komma tillbaka till städer som väljer att stå värdar igen för Melodifestivalen. De vet vad det innebär och är peppade på att visa upp ett värdskap som bygger på tidigare erfarenheter så att de kan höja ribban ännu ett snäpp, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen 2017, i ett pressmeddelande som skickades ut i samband med att det nu står klart att Linköping återigen blir en Mellostad.

– Samtidigt är det helt fantastiskt att vi kan ge publiken möjlighet att uppleva stora tv-sändningar och repetitioner på plats och ett unikt tillfälle för SVT och Melodifestivalen att möta våra tittare ute i landet, fortsätter Anette Helenius.

Folkfest

Anders Thorén menar att det alltid är folkfest när det är melodifestivalen kommer till Linköping och även denna gång ska man försöka göra lite mera av det hela. Vad det som kommer att hända är ännu på planerings och idéstadiet men att det blir festligt värre är att räkna med. 2005 var Melodifestivalen ute på nästan samma runda. Då besöktes Göteborg, Linköping, Skellefteå, Växjö och Stockholm, där både Andra chansen och finalen hölls.

Melodifestivalhistorik turnéstäderna 2017

Skellefteå: 2005, 2009 och 2013

Växjö: 2002, 2005 och 2012

Linköping: 2005, 2008, 2011 och 2014

Göteborg: 2003-2016

Malmö: 2004, 2009-2016

Stockholm: 2002-2016