• Melodifestivalen och programledartrion Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren intar Linköping och Saab Arena med deltävlingen "Andra Chansen". Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Felix, Oscar & Omar/FO&O. Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Boris René. Foto: Jessica Gow/TT
  • Lisa Ajax. Foto: Jonas Ekströmer/TT
  • De vet du. Foto: Jessica Gow/TT
  • Med största säkerhet kommer Saab Arena att koka den 4 mars. Foto: Tommy Pettersson

Andra chansen för Mello-artisterna

Sveriges största musiktävling intar Linköping

Linköpingsborna är taggade, artisterna redo och spänningen på topp. Vilka bidrag tar sig till final? Det avgörs den fjärde mars när Melodifestivalen intar ett kokande Saab Arena.

För femte gången kommer Sveriges största musiktävling till stan. Det är kvalmomentet "Andra chansen" som gäller och för första gången i hålls den Saab Arena. Det är den femte deltävlingen i ordningen där treorna och fyrorna från veckofinalerna tävlar om fyra platser till finalen den 11 mars. För fyra år sedan, 2013, vann Robin Stjernberg hela Melodifestivalen, då blev han den första vinnaren som också tävlat i "Andra chansen".

Fyra till final

Tävlingsmomentet fick ett nytt upplägg år 2015, från att två stycken gick till finalen till att det är fyra dueller där vinnaren i de fyra olika duellerna går vidare till final. Vem de respektive bidragen möter bestämmer SVT efter sista veckofinalen. Ett bidrag som kommit fyra får inte möta ett annat bidrag som kommit fyra eller ett bidrag från samma deltävling.

2002 var första gången "Andra chansen" sågs i spotlightens ljus, men då hade det namnet "vinnarnas val". Året efter bytte det namn till "tittarnas val" och 2004 genomfördes det sista namnbytet.

Eurovision Song Contest

Vinnaren av Melodifestivalen får representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år äger rum i Kiev, Ukraina. Jamala tog hem vinsten åt Ukraina med låten 1944. De två semifinalerna är 9 maj och 11 maj, finalen den är den 13 maj och Sverige deltar i semifinal nummer ett den 9 maj.

 

Artisterna som intar Saab Arena:

Boris René tävlar för andra gången i tävlingen. Första gången var 2016 då han tävlade med låten Put Your Love On Me. Sedan förra året har René lagt av med fotbollen och satsar bara på musiken. I år tävlar han med låten Her Kiss.

De vet du är debutanter i tävlingen. De började med att göra videor på Youtube under år 2010. Året efter laddade de upp sin första riktiga musikvideo och kvartetten som har Sveriges största musikkanal på Youtube tävlar med låten Road Trip.

Lisa Ajax vann Idol år 2014 och två år senare tävlade hon för första gången i Melodifestivalen med låten My Heart Wants Me Dead. Årets bidrag I Don’t Give A skapade rubriker då Ajax sjunger ett stötande ord flera gånger vilket bryter mot reglerna i Eurovision Song Contest.

Dissmissed debuterar i tävlingen med sin låt Hearts Alignd. Bandet står upp för HBTQ-frågor och visar det i sitt uppträdande där de har smink och klänningar. En av låtskrivarna är den tidigare Melodifestivalvinnaren Ola Salo som år 2007 tävlade och vann med sitt band The Ark och låten The Worrying Kind.

Anton Hagman som är debut i årets tävling slog igenom via Youtube och blev signad av ett skivbolag. Han tävlar med låten Kiss You Goodbye.

FO&O är också debutanter i årets tävling. Efter skrällen under deltävling tre där Owe Thörnqvist tog finalplatsen från det finaltippade bandet. FO&O tävlar med låten Gotta Thing About You.