• Andreas Malmqvist, linjedomare från Åtvidaberg, har åter blivit uttagen att döma i ishockey-VM. Som 34-åring har han redan mycket på meritlistan men fortfarande hägrar OS. Foto: Leif Larsson

Andreas dömer i VM än en gång

I fjol dömde han i VM och i år är det dags igen. För Andreas Malmqvist, Åtvidaberg, linjedomare i ishockey, väntar således ännu en höjdpunkt. – Det här är något man strävar efter så det är väldigt roligt att bli uttagen, fastslår han.

Andreas är 34 år och har dömt sedan han var 16 år. Han har hela tiden avancerat och fått uppdrag på allt högre nivå. I SHL, högsta svenska ishockeyserien, har han dömt i flera år. Förra året fick han för första gången döma i SM-finalen och uttogs även att debutera i VM.

– Jag dömde tre SM-finaler i Skellefteå och sju gruppspelsmatcher i VM, berättar Andreas. Denna säsong har han åter fått förtroende att döma i SM-finalen och även VM som avgörs 5 till 21 maj i Paris och Köln.

Det börjar bli vardagsmat med SM-final och VM?

– Ha, ha, nej långt i från. Men visst är det kryddan som man anstränger sig för att nå, påpekar Andreas.

I mars fick han reda på att det blir VM i år igen. Trots att han hela tiden tas ut till de stora evenemangen så är det inget Andreas räknar med.

– Absolut inte. Men jag sätter delmål under säsongen och i slutet av säsongen är målsättningen att vara med i slutspelet i SHL. Samma gäller VM men att bli uttagen är inget jag räknar med. Det är många som slåss om platserna och det gäller att prestera i de internationella turneringarna innan VM och överhuvudtaget under säsongen, klargör linjedomaren.

Andreas är dock de facto med allt mer i de stora sammanhangen och det känner han av, inte minst mentalt.

– Det är en högre anspänning inför en SM-final eller VM-match. Fysiskt och matchmässigt är det ingen större skillnad mot andra matcher men eftersom det är mer uppmärksamhet runt SM-finaler och VM-matcher så påverkas det mentala mer. Men det är ju sådana här matcher man vill vara med i men det märks i efterhand att de tar mer energi. Än så länge tycker jag det är värt att göra den här satsningen och det kan förstås hänga ihop med att det hittills gått så bra, redogör Åtvidabergsbon.

Delmålen SM-final och VM är avklarade. OS kan vara det som hägrar härnäst. Nästa olympiska spel avgörs i februari 2018 i Pyeongchang i Sydkorea.

– Klart man vill döma i OS, det vore oerhört roligt att få göra det i framtiden. Men det är ett ännu mindre nålsöga att ta sig igenom och jag tänker inte på det än. Just nu är det VM som gäller men går det bra där så ökar chanserna att få vara med i OS, säger Andreas.

I framtiden kan kanske även nordamerikanska NHL, världens bästa hockeyliga, vara något som svenska domare får pröva på. Huvuddomaren Marcus Vinnerborg har redan gjort det. Andreas var med i ett av NHL arrangerat event där domare och spelare deltog och gjorde en del tester.

– Man fick chansen att visa vem man är men jag vet egentligen inte vad som krävs för att få döma i NHL. Fick jag erbjudandet så skulle det vara enormt frestande.

Andreas valde att bli linjedomare för länge sedan och han fortsätter på den inslagna linjen.

– Ja, det är ju den vägen som lett mig till där jag är i dag. Det vore nog dumt att sadla om nu och försöka bli huvuddomare, avrundar Andreas Malmqvist, som snart visar upp sina färdigheter i VM-städerna Paris och Köln.