• Andreas Weckfors utanför Saab arena där loppet startar. Foto: Julia Kimell
  • Här i allén är det bara meter kvar innan målgången. Foto: Julia Kimell

Andreas Weckfors laddar för Linköping Halvmarathon

Den starka träningstrenden håller i sig och loppen blir allt fler. Ett nytillskott i Linköpings lopputbud är Linköping Halvmarathon som gör sin första start i juni nästa år. Men förberedelserna, de är sedan länge igång.

Bakom arrangemanget står initiativtagaren Andreas Weckfors som är tävlingsansvarig och spindeln i nätet. Arrangörer är Ekängens IF och IF Linrace som till sin hjälp har eventbolaget Cursus.

– Jag hoppas få hit duktiga nationella löpare, tillsammans med motionärerna. Det känns redan nu som det blir ett lyckat evenemang, med många sponsorer och evenemangstält och happenings vid start- och målområdet, säger han.

Många startfållor

I samband med anmälan får löparen uppge vilket sluttidsspann han eller hon tänker sig på de 21 kilometrarna, och seedas därefter. Loppet startar utanför Saab arena och slingrar sig sedan vidare mot Tornby, Ryd, universitetet, Ekkällan, Tinnerbäcken och slutligen tillbaka till arenan via Stångån. De tre främsta i dam- och herrklasserna delar på en prissumma om 16 000 kronor men alla deltagare får en t-shirt i funktionsmaterial och en minnesmedalj, samt att priser från sponsorer lottas ut bland deltagarna.

– Det är en rätt snabb bana med mindre höjdskillnader än på Göteborgsvarvet. Jag tror det här är ett lopp som efterfrågas. Vi har Göteborgsvarvet och Stockholm halvmarathon. Målet är att Linköping Halvmarathon ska bli en av de större halvmarorna i Sverige.

Sponsrar Afrika

Som speaker fungerar triathlonmästaren Fredrik Carlén.

För ett par veckor sedan blev det dessutom klart att delar av anmälningsavgiften ska gå till ett vattenprojekt i Kenya. Redan första månaden gjordes 50 anmälningar och mer lär det bli framöver. Från Stockholm och Göteborg kommer det gå en löparbuss tur och retur i samarbete med en resebyrå och ett hotell här i staden. I Göteborgspaketet ingår nämligen en övernattning.

Det som återstår nu är att säkerställa banan och göra klart med resten av sponsorerna.

– Reaktionerna jag fått hittills är positiva. Folk tycker det är roligt med ett alternativ, och att det ordnas en halvmara i hemstaden, säger Andreas Weckfors och berättar att han själv avverkat omkring 10 halvmaror.

– Löpning är en motionsform som är väldigt rolig och mätbar.

Framtida lopp går förhoppningsvis mer centralt i staden. Både för löpares och för exempelvis krögares skull. Men för det krävs förstås att kollektivtrafiken stängs av bitvis så det får bli kommande års projekt.