• Felicia Lundmark driver verksamheten på Ängstugans Hästcenter. Foto: Tommy Pettersson
  • Så var det det där med belöning. En morot. Foto: Tommy Pettersson
  • Vallhunden följer minsta steg. Foto: Tommy Pettersson
  • Är detta en volt eller en piruett? Foto: Tommy Pettersson
  • Det kommer både nybörjare såväl som mer erfarna ryttare till Ängstugan. Foto: Tommy Pettersson

Ängstugan för proffs och nybörjare

Hästnäringen i Sverige fortsätter att växa med hög fart. Det gäller för de flesta delarna av branschen oavsett om det handlar om turridning, hästsport eller enbart privat ägande.

Hästar finns lite överallt på travbanor, bondgårdar och hos företag som sysslar med uthyrning och ridlektioner. På tusen invånare går det 39 hästar i Sverige och det är fortfarande en enkönad verksamhet. Över en halv miljon människor rider regelbundet och av dessa är ca 400 000 kvinnor.

Egen företagare

Gården Ängstugan på Asksättersvägen, mitt i mellan Skeda och Skeda udde, är en av dessa platser där hästen står i centrum. Ängstugan erbjuder stallplatser i ett fräscht stall, i en mysigt omgärdad skogstrakt. I den vackra omgivning finns det gott om vägar och stigar för turridning eller träning.

Den som driver Ängstugans Hästcenter sedan drygt ett år tillbaka är Felicia Lundmark. Felicia är uppfödd med hästar och hennes intresse är enormt. Ett eget företag har hon drivit sedan gymnasietiden 209. För några år sedan hade Ängstugan turridning  på Islandshäst men nu har man ändrat lite på utbudet.

– Jag tog över verksamheten helt och hållet för lite mer än ett år sedan. Nu har jag mest inriktning på ridskola och inackordering av hästar, berättar Felicia Lundmark och fortsätter.

– Verksamheten är mer som en livsstil för än som ett jobb. För mig är det viktigtast att sätta hästen i fokus därför erbjuder jag stora kuperade hagar med mycket utevistelse. Hästarna går uppdelade i mindre grupper, valacker och ston för sig. Jag har även hingstar,  ser inte detta som ett problem eftersom vi har lång erfarenhet av att handskas med hingstar och tillgång till stora och bra hagar.

I Ängstugans hägn finns ett tiotal hästar som går i ridskolan och i stallet finns det tillgång till spolspilta med varm vatten, sadelkammare med eget skåp, fikarum samt upplyst paddock och ett mindre ridhus.

Privata lektioner

På gården tar man emot både barn och vuxna som är intresserade av att rida privatlektioner. Att rida själv innebär att allt fokus hamnar bara på dig vilket gör att man kan lägga upp träningen lite mer, på vad man känner att man vill utvecklas på. Privatlektioner går att boka vare sig du är nybörjare eller erfaren.

– På gården håller vi ridlektioner för både vuxna och barn , nybörjare som erfarna. Vi har välutbildade hästar och för oss är det viktigt att hästarna trivs i sin miljö då är det även lättare för ryttaren att känna sig säker i sin hantering av hästen, vare sig det är en stor eller liten ryttare, säger Felicia Lundmark.

– På sommaren anordnar vi ridläger för barn och vuxna. Till oss är alla välkomna både erfarna ryttare och nybörjare. Vi har även dags ridläger på sportlov och höstlov, säger Felicia vidare.

– Om det finns önskemål så kan vi ordna barnkalas och Ponnyridning vid olika event och tillfällen.

Fakta:

Hästnäringen omfattar drygt 360 000 hästar och med det är Sverige det näst hästtätaste i Europa.

Hästen har en viktig betydelse för samhällsekonomin. Svensk hästnäring ger upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt cirka 46 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten.

Ridsporten är, efter fotbollen,den näst största ungdomsidrotten med tydlig inriktning på flickor.

Närmare 160 000 personer är medlemmar i någon av landets ridklubbar.

Källa: Hästnäringens Nationella Stiftelse