• Region Östergötland har gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om en händelse "som kunnat medföra allvarlig vårdskada" på vårdcentralen i Åtvidaberg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Anmäler utredning om ryggsmärtor

Flera brister i handläggningen på Åtvidabergs vårdcentral gjorde att diagnosen dröjde två månader för en man som sökte för ryggsmärtor.

Enligt en lex Maria-anmälan borde bland annat röntgen ha kunnat ske tidigare, blodprov tagits och andra diagnoser ha övervägts.

Mannen visade sig ha benmärgscancer.

Region Östergötland har gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om en händelse "som kunnat medföra allvarlig vårdskada" på vårdcentralen i Åtvidaberg.

En man sökte vård för smärta i ryggen, efter att behandling av kiropraktor inte hade hjälpt, hos vårdcentralen i Åtvidaberg under hösten 2016. Den 13 september får mannen rådet av läkare att ta värktabletter och en telefontid bokas till den 23 september för en kontakt om tabletterna inte hjälper och få en akut bedömning av läkare.

Region Östergötland skriver i anmälan till IVO att mannen borde bokats direkt för en akuttid vid den första kontakten med läkare den 13 september.

Undersökningen dröjde

Den 27 september bokas ett läkarbesök in för mannen och läkaren bedömer ryggsmärtorna som ryggskott och mannen får en remiss för röntgen av ländrygg och bäcken.

– Tyvärr dröjde undersökningen till den 24 oktober och här skulle undersökningen kunnat ske snabbare om alternativet med så kallad drop-in röntgen använts. En man i den åldern bör man överväga prostataundersökning samt även grundläggande blodprover, skriver Region Östergötland i anmälan till IVO.

Annan vårdcentral

I november väljer mannen att söka sig till en annan vårdcentral där han får diagnosen myelom (benmärgscancer).

Region Östergötland avslutar anmälan till IVO med:

– Sammanfattningsvis kan sägas att utredning och diagnos hade kunnat ske snabbare om exempelvis blodprover tagits tidigare, att röntgenundersökningen hade kunnat ske snabbare samt att tolkningen och vidare utredning av läkare kring de kotkompressioner som setts på röntgen hade varit annorlunda och initierat utredning.