• Ann-Mari Brengdahl framför sitt skepp Esperanza som sedan 2014 är en flytande restaurang i centrala Linköping. Foto: Leif Larsson

Ann-Maris skeppskrog livar upp

Ann-Mari Brengdahl tyckte det hände för lite vid Kinda Kanal/Stångån i centrala Linköping. Så hon köpte en kanalbåt i Holland, tog den hit och gjorde om den till en restaurang.

– Den byggdes 1902 och var i trafik ända till 2014 då jag köpte den. Det är alltså ett riktigt skepp, ingen kuliss, påpekar hon.

Sedan november 2014 har Linköping en året-runt-krog som ligger och guppar i vattnet. Skeppet är en 30 meter lång, flatbottnad, tvåmastad klipper. En skönhet med patina. Restaurangen heter Bistro Aboard men i folkmun heter det att man går till Esperanza, det skeppet är döpt till. Skansen, huvudsalen, sväljer 35 gäster. Precis bredvid ligger det lilla köket och kockarnas bestyr kan beskådas av besökarna. I två små hytter får fem gäster plats och i kaptensrummet 20 till. På däck är det gott om utrymme, 100 personer kan dinera här.

– Vi har tillstånd för 150 personer och det har det också varit. Vi har även en del platser på kajen så att det blir som en helhet. Här finns även en hundrestaurang, berättar Ann-Mari.

Populära rätter

I köket lagas allt från grunden. Målsättningen är att alltid ha rätter med fisk, skaldjur, kött och vegetariskt alternativ. Menyn har ett par specialiteter. Kaptensröran med grillad röd paprika och cashewnötter som bas är populär liksom lax- och krabburgaren.

– Vi lagar det som passar att göra i vårt lilla kök och som står för vad vi är. Många av recepten är våra egna, förtäljer Ann-Mari.

Hon nöjer sig inte med att Esperanza är en krog på vatten. Ann-Mari hittar på mer för att göra området på och kring skeppet lockande. Nyligen startade på lördagar något som kallas yogabrunch. Yoga och mat på däck. Att paddla kajak kombinerat med middag är ett annat erbjudande.

– Fredag och lördag är det grillbuffé och på sommaren har vi live-musik och då står det ofta folk på kajen och lyssnar. Att det är musik, myllrande folkliv och luktar gott bidrar till en levande miljö, påpekar ägaren.

Vacker arbetsplats

Ann-Mari har alltid gillat sjön och är dykare och kustskeppare och kallar sig kapten på sin krogbåt. Medarbetarna benämner hon sina gastar.

– Jag har en av Linköpings vackraste arbetsplatser, inte bara för skeppet utan för omgivningarna också. Det är en ovanlig arbetsmiljö med både tampar, stag och trappor. Man måste gilla att det är annorlunda för att trivas att arbeta här. Och det är en mysig stämning ombord, både hos personalen och gästerna, bedyrar hon.

Använda vattnet mer

Sakta men säkert börjar vattnet som flyter genom Linköping att användas. Ann-Mari vill gärna att fler båtar med verksamhet hamnar vid kajerna. Hon ser det inte som en ovälkommen konkurrens. Tvärtom.

– Om det blir fler båtar här så drar sig ännu mer människor hit och det är bra för alla. Och det kommer att hända mer saker här vid kanalen, intresset för det har ökat på senare tid, konstaterar hon.