• Anna Wallentinson har redan fullt upp inför julen 2015. Foto: Tommy Pettersson

Anrik lokal med historia

På Livgrenadjärmässen vilar historiens vingslag tungt. Det ger en nära på unik stämning när det kommer till att fira in julen med ett julbord. Många historier finns att berätta men den om julbocken som gladde barnen under omtalade julgransplundringarna är nog allra bäst.
Anna Wallentinson har arbetat länge på Livgrenadjärmässen och innehar titeln mässdirektör. Hon berättar att man under en period på bara 15 dagar hinner servera i runda tal 1 700 personer julbord.

Håller på traditionerna


– Redan nu har vi ett flertal bokningar och det är sådana som gjorts redan på kvällen efter att man ätit sitt julbord. Vi tar maten från P2 som verkligen har ett julbord med alla traditionella rätter, skinka, sill, köttbullar och allt det andra som man, trots att man säger att man inte vill ha just ett vanligt julbord, ändå tycker om och vill ha trots allt, poängterar Anna Wallentinson som redan där vi sitter och pratar en eftermiddag i slutet av september, börjat planera hur lokalerna ska vara pyntade. Såklart har man en äkta kungsgran som är utstyrd enligt traditionens alla måsten och regler.

En bock i två delar


– När de här lokalerna tillhörde regementet brukade det vara en mycket omtalad julgransplundring här, fortsätter Anna Wallentinson och berättar om den julbock som två personer klädde ut sig i.
– Själva bocken är i två delar och det skulle då vara en person i var ände om man så säger. Det kunde dock hända att en av delare var lite gladare än den andra om man så säger och ibland har jag förstått att bocken mer skrämde barnen än gjorde dem glada, skrattar Anna Wallentinson.
– Jag håller lite på traditionerna här uppe och vi börjar inte med julbord förrän den förste december. Det är viktigt för mig att hålla på det, avslutar Anna Wallentinson.