• Verksamhetsadministratören Anna Peterson är glad över att den nya matsalsbyggnaden äntligen står färdig. Foto: Dennis Petersson
  • Med en satsning på tolv miljoner kronor har Björkö Friskola fått ett stort lyft. Foto: Dennis Petersson
  • Kocken Emil Karlsson har numera ett toppmodernt kök till sitt förfogande. Foto: Dennis Petersson

Äntligen är väntan över

I 20 år hade Björkö Friskola utanför Ljungsbro en provisorisk matsalsbyggnad. För ungefär ett år sedan sattes spaden i jorden för att ändra på det, något som var ett efterlängtat initiativ. Nu har de äntligen flyttat in i de nya och fräscha lokalerna, vilket innebär att den långa väntan äntligen är över.

– Det är jätteskönt att äntligen ha fått ett rejält och fint matsalshus, även om baracken vi hade förut fungerade bra och hade sina användbara funktioner, säger verksamhetsadministratören Anna Peterson.

Vuxit snabbt

 För 25 år sedan startade Stiftelsen Waldorfpedagogik i Vreta Kloster Björkö Friskola strax utanför Ljungsbro. Med 14 elever var verksamheten småskalig, men sedan dess har skolan växt med ungefär en klass per år. Idag sträcker sig lärosätet från förskolan till gymnasiet, alltså från ett till 19 år, och omfattar 220 elever.

– Det var faktiskt den första friskolan som bildades i Linköping. Styrelsen består mestadels av föräldrar och syftet är absolut inte vinstdrivande, utan alla eventuella överskott går direkt tillbaka till verksamheten, säger Peterson.

Miljonsatsning

Det är samtliga klasser fram till gymnasiet, som istället ligger mitt inne i Linköping, som gynnas av den stora satsningen som invigdes under gårdagen. Med tolv miljoner kronor har friskolan fått en helt ny och välbehövlig matsal, med intilliggande kontor. 

– Den tidigare byggnaden var trång, då fick vi äta i tre omgångar, men nu är väntan inte lika lång för de stora barnen. Nu har vi även ett kök med en helt annan utrustning, så kockarna är inte längre begränsade, säger Peterson och avslutar:

– Det är helt fantastiskt att byggnationen är klar, för vi har velat det här så länge, men väntat och sparat tills vi tyckte att vi hade råd att verkställa idén.