• Appen Welcome! förenklar kontakten mellan nyanlända och svenskar. I appen finns ett frågeforum, en chatt och så kan svenskar bjuda in nyanlända till aktiviteter. Foto: Emma Garzon

App för förenklad kontakt

Platsen där nyanlända och svenskar möts

Många nyanlända har svårt att få kontakt med svenskar. Samtidigt finns många idéer bland svenskar som inte blir verklighet, eftersom de tycker att det är svårt att veta hur de kan hjälpa. Därför grundades appen Welcome! som underlättar kontakten.

– Många vill hjälpa nyanlända med annat än pengar, men har svårt att veta hur, förklarar Norrköpingsfödde Tobias Rosman som är initiativtagaren tillsammans med Emma Rosman. Även Kim Wijk är grundare till appen.

Då ungefär 90 procent av flyktingarna har en smartphone föddes idén att skapa just en app som kopplar ihop nyanlända flyktingar med lokalbefolkningen. För att användarna ska slippa kostnader för datatrafik har Welcome! ett samarbete med Telenor som har vitlistat sajten. Det innebär att alla med ett kontantkort eller abonnemang från Telenor kan använda appen helt gratis.

Finns snart i App Store

Den 7 december lanserades betaversionen som går att ladda ner på webbsidan welcomeapp och i slutet av februari finns appen i App Store. I dag har Welcome! cirka 3500 registrerade användare.

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner. Både nyanlända och svenskar har hört av sig för att tacka och de betonar att det har blivit mycket lättare att ha kontakt. Det känns väldigt kul att vi har fått positiv respons, men till nästa lansering har vi som mål att bli ännu större. Och hela poängen är att appen ska användas så jag hoppas att användarna fortsätter vara aktiva, säger Tobias Rosman.

I nuläget används appen mest i Stockholm.

– Men det kommer bli skillnad på det snart, för vi har partnerskap som ska hjälpa oss att komma ut i landet. I till exempel Norrköping finns många nyanlända och då ska Welcome! finnas till hjälp.

Översättningsfunktion

I appen kan man bjuda in till aktiviteter som kan vara allt från middagar och bio till fotbollsträningar och promenader. Det finns även ett frågeforum där nyanlända kan ställa såväl stora som små frågor, exempelvis: Var kan jag låna en bok i närheten? Hur fungerar det svenska skolsystemet?

– För de som inte har så mycket tid är frågedelen ett bra sätt att hjälpa. Om du har tio minuter över på pendeltåget är det bara att gå in i appen och svara på någon fråga, menar Tobias Rosman.

Dessutom finns en chatt där många pratar innan och efter aktiviteterna, men som även används till att ställa frågor. I appen finns en översättningsfunktion som kan översätta texterna till fyra språk: arabiska, persiska, svenska och engelska.