Är vi så hotade?

Under förra veckan återinförde regeringen återigen den allmänna värnplikten, ett beslut som gör mig splittrad. Är hoten verkligen så pass stora? Vad vet jag, men rent spontant känns det bakåtsträvande.

För nära åtta år sedan tog Sveriges riksdag beslut om att värnplikten skulle vara vilande under fredstid och istället infördes en professionell militärutbildning, något som uppenbarligen inte har fungerat. Det känns som det det nya systemet var ett steg i rätt riktning, men om militäryrket är lika attraktivt som en påse grus är det klart att dagens ungdomar drar sig ifrån den tuffa utmaningen.

Höj kvalitén, öka ersättningen och gör karriärmöjligheterna lockande och tydliga så tror  jag att situationen skulle se annorlunda ut. Jag vet att chansen är liten att ofrivilliga tjejer och killar födda år 1999 tvingas in i en utbildning de inte vill ha, men att återinföra den allmänna värnplikten känns mer som en nödlösning än ett konstruktivt beslut.

Jag vet alldeles för lite om hoten mot dagens Sverige, kanske är det här beslutet alldeles nödvändigt, eller så beror det helt enkelt på vem man frågar. Jag vet att ett avbrott i livet, och en lång utbildning utan framtidsvisioner, skulle kunna bakbinda flera ambitiösa ungdomar om den där lilla minimala risken skulle bli verklighet.

Den här frågan verkar inte bara splittra mig, utan hela Sverige. Det ska bli intressant hur mars månads, garanterat största, beslut får för ringar på det berömda vattnet.