• Maria Johansson vill lyfta fram de okända arbetarna. Foto: Privat

Arbetarna hyllas

Maria Johansson är elev vid Campus Norrköping och som sitt slutarbete på utbildningen har hon valt att plocka fram de okända människor som också var med och byggde upp bruksorten Åtvidaberg.

Maria Johansson har precis inlett sitt arbete vid Brukskultur Åtvidaberg med den utställning som ska ha premiär eller vernissage den första maj. Ännu är saker lite i sin linda och något namn på vare sig projektet eller utställningen har hon inte.

Inte bara chefer och baroner

– Men jag har däremot helt klart för mig vad det kommer att handla om och vad som kommer att tas upp. Jag vill lyfta fram de okända människorna som var med och byggde upp orten. Arbetarna, deras fruar och andra som kanske har blivit lite bortglömda och fått stå tillbaka bakom chefer, baroner och politiker. De som kanske egentligen gjorde mycket av jobbet men som man kanske numera inte ens minns namnet på, berättar Maria Johansson då vi pratas vid helt kort och då hon precis har inlett sin långa sejour på orten.

Passande dag

– Jag är inte härifrån och jag har nog inte varit här innan och har ännu sett ganska lite av Åtvidaberg. Det jag har sett verkar charmigt och jag kommer nog att få se mera för jag ska tillbringa mycket tid här nere då jag ska vara på plats till den förste maj då vi som sagt kommer att visa den här utställningen för allmänheten, avslutar Maria Johansson. Hon tycker att en vernissage den första maj är verkligt passande när det gäller en utställning om arbetare.