• Glada diplommottagare i veckan. Foto: Tommy Pettersson

Arbete mot doping prisat

Att jobba mot doping ute i de olika träningslokalerna är viktigt. Projektet ”100 procent ren hårdträningen” jobbar mot all slags doping av alla slag.

Nyligen belönades sju gym i Linköping med en plakett vilken utdelades i Stadshuset under högtidliga former.

100 procent

Viveca Andersson är projektledare för ”100 procent ren hårdträningen” och vet att berätta mera om hur det står till med dopingen i länet och kanske främst i Linköping.– De sju gymen har jobbat med att försöka hålla sina lokaler rena från doping och andra otillåtna substanser på ett mycket bra sätt. Sedan finns det inga garantier att det inte förekommer, till exempel, anabola steroider på de diplomerade gymmen. Det är betydligt vanligare att folk dopar sig än vad man kan tro och det är inte bara elitidrottare som sysslar med doping utan det är, främst, vanliga killar som håller på.

Mörkertal

I Linköping var det drygt 1,8 procent av dem som tillfrågades i den av oss framtagna enkäten som någon gång använt otillåtna preparat. Men mörkertalet är ganska stort skulle jag gissa. Viveca berättar vidare att i dopingens kölvatten så följer även ett blandmissbruk och annan kriminell verksamhet så det finns mycket att vinna på att jobba mot doping så det finns mycket att tjäna på att bekämpa all form av doping.