• Utvecklingen på arbetsmarknaden går i positiv riktning. Foto: Patrik Ekström

Arbetslösheten i Linköping sjunker

Arbetslösheten i Östergötland sjunker långsamt, mellan mars i år och mars förra året, minskade den med tusen personer. Det är glädjande nog både den totala arbetslösheten och arbetslösheten bland ungdomar som har sjunkit den senaste tiden.

Utvecklingen på länets arbetsmarknad har gått i positiv riktning under hela det senaste året. Det gäller dock inte antalet varsel som sen årets början har varit mycket högt i länet. Men antalet varsel i mars i år var lägre än i mars förra året, då 470 personer varslades. I mars i år varslades 180 personer.

Linköping är dragloket

Också arbetslösheten bland ungdomar har sjunkit det senaste året och är nu 19,1 procent i länet. Åtvidaberg är den kommun där ungdomsarbetslösheten har minskat mest under det senaste året.

I mars 2013 var arbetslösheten bland ungdomar 22,9 procent och den är nu nere i 18,3 procent, en minskning med 4,6 procentenheter.

– Vi har ett bra samarbete med företagen och med kommunen och det är en förklaring till minskningen, Kommunen har ett varierat näringsliv och vi ser nu att situationen på arbetsmarknaden förbättras och fler och fler börjar anställa. För ungdomarnas del har också närheten till Linköping betydelse. Det är ju en kommun som går riktigt bra, säger Håkan Karlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg.

Störst minskning i Boxholm

Arbetslösheten i mars var 9,6 procent i Östergötland. I riket som helhet var motsvarande andel 8,2 procent.

Högst andel arbetslösa hade Norrköping med 12,8 procent och Motala med 11,4 procent följt av Finspång med 10,7 procent.

Ydre och Söderköping hade länets lägsta med 4,3 respektive 6,4 procent. Under det senaste året har arbetslösheten minskat mest i Boxholm, Åtvidaberg och Ödeshög.