• Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson besökte bland annat Arbetsförmedlingen. Foto: Max Elofsson

Arbetsmarknadsministern hade en heldag i Linköping

Arbetsförmedlingen hade nyligen besök av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon berättade om vilka satsningar regeringen nu gör för att ordna fram fler jobb men riktade även skarp kritik mot gymnasieskolan i stort.

Kristina Edlund, socialdemokrat och även kommunstyrelsens ordförande, hade laddat upp med en rejäl mottagningskommitté då man hade fint ministerbesök under gårdagen när Ylva Johansson tillbringade en heldag här i Linköping. Först besökte hon Arbetsförmedlingen, därefter besökte hon universitet och Campus Valla för ett lunchseminarium. Därefter gick färden mot Mjärdevi Sciencepark och senare på kvällen öppet möte som Socialdemokraterna höll i.

Många var med

Under mötet på AF närvarande, förutom Kristina Edlund, även det liberala kommunalrådet Karin Granbom Ellison, arbetsförmedlingens chef Peter Holmström samt ytterligare tjänstemän och sakkunniga. När så väl dessa hade talat fick Arbetsmarknadsministern säga sitt.

– Just nu har vi ett stort behov av ny arbetskraft men det innebär också att vi måste hitta folk med rätt utbildning. Många lämnar gymnasieskolan utan ett fullständigt betyg eller hoppar av helt. Det är en sak vi måste ta tag i och vi har avsatt pengar till detta. Min kritik handlar inte om att vi måste göra om hela gymnasieskolan utan att vi måste vidta en del åtgärder, bland annat, låta lärarna gör sitt jobb. Vi har också infört ett traineeprogram där man ska ges möjlighet att delta, sade Ylva Johansson.

Vården, industrin och skolan

– Det behövs folk i vården, industrin och även skolan där det glädjande nog är på så sätt att det återigen finns ett söktryck till lärarutbildningarna runt om i landet, avslutade Ylva Johansson träffen med press och personal på Arbetsförmedlingen.