• Charles Åkerblom Roskvist, ordförande i RFSU Linköping, sitter här med årets upplaga av barnvagnsskydd. Foto: Linn Strelin

Årets barnvagnsmarsch

På lördag samlas Linköpingsborna för att tillsammans gå en marsch genom staden. Syftet är att uppmärksamma mödradödligheten i framförallt utvecklingsländer. – Vi vill hjälpa till att försöka stoppa mödradödligheten. Alla ska ha samma rätt, säger Charles Åkerblom Roskvist, ordförande i RFSU Linköping.

Barnvagnsmarschen är en nationell kampanj som pågår i flera orter runtom i Sverige. Klockan halv tolv på dagen hålls en samling inför marschen i Biskopsparken utanför Konsert & Kongress. Där kommer årets barnvagnsskydd, designade av Lovisa Burfitt, att delas ut. Marschen startar klockan tolv och går genom Linköping till Lilla torget där alla som deltagit bjuds på kaffe och fika.

Vill uppmärksamma

RFSU Linköping kommer i veckan att dela ut flyers och sätta upp affischer för att sprida evenemanget vidare. Alla får delta, med eller utan barnvagn.

– Det är viktigt att så många som möjligt deltar. Man som kvinna. Det hjälper oss att göra budskapet tydligare. Vi vill att alla ska ha rätten till säkra aborter och bra mödravård. Alla ska också få tillgång till preventivmedel och få bra sexualupplysning, säger Charles Åkerblom Roskvist.