• David Lagerlöfs bild som vann priset Årets Bild och Nyhetsbild Sverige. Foto: Jerry Prütz
  • Mia Karlsvärd ordförande i Pressfotografernas Klubb. Foto: Jerry Prütz

Årets Bild 75 år

Galan som prisar Sveriges fotografer

I 75 år har prestigefyllda fototävlingen arrangerats och i år hölls den i Linköping. Priser delades ut i 15 kategorier och ett hederspris delades ut. Årets fotograf Magnus Wennman vann totalt sju förstapriser i tävlingen, det har ingen gjort tidigare. Totalt har han vunnit 57 utmärkelser i årets bild och 5 gånger har han blivit årets fotograf.

Priset i Årets Bild gick till David Lagerlöf som tagit bilden på en kvinna som står med knuten hand mot nazister. Motiveringen till vinsten löd:

"Årets Bild är en mäktig nyhetsbild. Ett koncentrerat ögonblick som samtidigt lyckas skildra ett antal av de största konfliktytornai det svenska samhället 2016. Bilden refererar till klassiska nyhetsbilder genom sin ikonografiska uppbyggnad – den enskilda människans mod och kamp mot ett hotande kollektiv. I Årets Bild höjer kvinnan sin knutna näve i protest mot en nynazistisk demonstration, och fårstå både som representant och symbol för ett större, bakomliggande motstånd. Ett explosivt möte, inte bara i det fysiska rummet, utan minst lika mycket känslomässigt, socialt och politiskt. "

David Lagerlöf vann med samma bild priset Nyhetsbild Sverige.

Student blir Rookie of the year

Priset Rookie of the year som delas ut av Nikon gick till Bildjournaliststudenten Emil Wesolowski som också fick andrapris i Nyhetsbild Utland med motiveringen:

"En mycket fin bild som ramar in och rymmer många förnimmelser: mänskligheten, våld, klaustrofobi. Det är otroligt uttrycksfullt och stämningsfullt."

Ett hederspris delades ut av juryn till fotografen Niclas Hammarström.

Årets Bild, David Lagerlöf, Frilans/Tidningen Expo

Årets fotograf, Magnus Wennman, Aftonbladet

Juryns specialpris, Niclas Hammarström, Expresen/Kontinent

Rookie of the Year, Emil Wesolowski, Student Mittuniversitetet