• Dennis Dylte, vice varuhuschef på Media Markt i Linköping, ser en stor potential i den teknik som årets julklapp besitter. Foto: Dennis Petersson
  • Just nu används VR-glasögonen främst inom nöjesbranschen och tv-spelsindustrin. Foto: Dennis Petersson

Årets julklapp - en symbol för framtiden

Efter råsaftcentrifugen, aktivitetsarmbandet och robotdammsugaren kommer VR-glasögonen. När företaget HUI Research presenterade sitt årliga förslag på "Årets julklapp" blev uppmärksamheten stor. Teknikprylen öppnar upp den virtuella världen och symboliserar något nytt, något vi länge associerat med framtiden.

På Media Markt i Linköping har lugnet efter stormen precis lagt sig. Black Friday-helgen har passerat och hyllorna ekar till viss del tomma. Vid årets upplaga av det uppmärksammade shoppingjippot har en enskild vara lockat till överlägset störst uppmärksamhet, nämligen VR-glasögonen. Besökare har stått på kö för att testa "årets julklapp", en teknikpryl som fascinerar på flera olika sätt.

– Det är en minst sagt spännande produkt och den är väldigt unik i sitt slag. Med Oculus Rift, Playstation VR och HTC Vive, som har kommit fram de senaste åren bara, har det blivit en liten hype, och nu är de tillräckligt billiga för allmänheten att köpa, säger Dennis Dylte, vice varuhuschef på Media Markt.

Flera användningsområden

VR-glasögonen används främst inom underhållningsbranschen i dagsläget, för tv-spel eller filmer, men det finns flera möjliga  användningsområden för den avancerade tekniken. Vissa bostadsvisningar görs numera med hjälp av produkten.

– Många ser nog potentialen med tekniken, och tycker att den är fascinerande. Det finns universitet som tittar på hur man kan använda glasögonen i utbildningssyfte, till exempel för läkare som med hjälp av glasögonen skulle kunna öva på operationer virtuellt innan de gör det i verkliga livet, säger Dennis Dylte.

Några nackdelar?

Försäljningen av VR-glasögonen har gått spikrakt uppåt för hela elektronikbranschen, och fortsätter det i samma takt lär förslaget om "årets julklapp" bli verklighet, men finns det något negativt med en sådan teknikutveckling som vi ser idag?

– Risken blir väl, om man ska se på framtiden, att man kan göra allt i den virtuella världen till sist. Vill man ta en fika kan man göra det med glasögonen, vilket gör att det blir mindre socialt på riktigt. Det är väl de nackdelar jag kan se i dagsläget, avslutar Dylte.