• Karin Lorin har tagit fram vinnarreceptet till ”Östgötsk hallonmuffins med vit choklad”. Foto: Karin Lorin
  • Invigningen sker i Sandviken den sjunde september. Foto: Cecilia Karlsson/Upplev Norrköping

Årets östgötabakelse är från Vreta Kloster

Helgen den sjunde och åttonde september är det dags för årets upplaga av Östgötadagarna. För trettonde gången i ordningen bjuder lokala aktörer in till sina verksamheter under en intensiv helg.

Strax före lunch på lördagen invigs arrangemanget av landshövding Elisabeth Nilsson i Sandviken utanför Norrköping. Temat för årets upplaga av Östgötadagarna är ”Tillgänglighet” och därför har man valt att teckentolka förmiddagsprogrammet.

– Visit Östergötland arbetar för tillgänglighet och där så är möjligt ska deltagarna också göra det genom att till exempel ha ramper tillgängliga för besökarna, säger projektledaren Pernilla Thapper från Regionförbundet Östsam.

Prisutdelning

Tre utmärkelser ska under helgen delas ut och kategorierna är Årets östgötska bakverk, Årets konsthantverk samt Landsbygdsstipendiet.

– Vem som helst har kunnat nominera och sedan har styrgruppen för Östgötadagarna valt ut vilka som skulle få priset, berättar Pernilla Thapper.

Östgötsk muffins

I kategorin för bakverk var de enda kraven att bidraget skulle ha östgötaanknytning samt att det skulle vara en muffins. Segrare i tävlingen blev Karin Lorin från Boställets Vedugnsbageri, Maspelösa Boställe i Vreta Kloster som tog fram receptet till ”Östgötsk hallonmuffins med vit choklad”.

Totalt ska 169 verksamheter delta och alla länets 13 kommuner finns representerade under helgen.