• Jonas Alvin är relativt rutinerad i tävlingssammanhang. Foto: Tommy Pettersson
  • Jonas anser att det är en tillgång att man vet var våra råvaror kommer ifrån och att, i den mån årstiden tillåter, serverar mat från färska, lokalproducerade och ekologiskt odlade råvaror. Foto: Tommy Pettersson
  •  Här är den vinnande varmrätten.Foto: Louise Ridderström

Årets Östgötakock 2017

Jonas Alvin Stångs Magasin

Jonas Alvin från Stångs Magasin blev Årets Östgötakock 2017 när man för tolfte året anordnade tävlingen som Östgötamat ekonomisk förening i samarbete med Svenska kockars förening i Östergötland står för.

Tävlingen ägde rum i samband med att mässan "Makalöst Gott" , arrangerades för tredje året i rad, på Louis de Geer i lördags. Tävlingen bestod av att fyra kockar tävlade inför publik om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock.

Gillar lokala råvaror

Jonas Alvin vann första priset i en stenhård kamp mot de tre andra tävlande, Niklas Hellsing, Wreta Gestgiveri, Marcus Andersson, Matkultur och Robert Wass, Storgården Konferens Gastronomi Relax, Rimforsa.

Jonas fick ta mot 10 000kronor en prissumma som skänkts av Östgötamat ekonomisk förening och Bråvikens Krögarförening. 

Jonas Alvin som jobbar på Stångs idag. Han kommer senast från Speceriet i Stockholm och har arbetat i fler välmeriterade restaurangkök, bland annat WD50 i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Jonas  är själv närproducerad från vår egen region och det är naturligt för honom att värna om traktens livsmedelsproducenter.

Tävlingens förutsättningar

Förutsättningarna för tävlingen var att fixa till en förrätt och en varmrätt. De tävlande lagade först en vegetarisk förrätt (lakto-ovo-vegetarisk). Den skulle innehålla Östgöta ägg och någon form av lök från Östgöta Trädgårdshall. Kocken fick själv bestämma om rätten ska serveras varm eller kall förrätt.

Sedan skulle de tävlande laga till en varmrätt bestående av Pluma (kotlettkappa) på östgötsk gris från Eklunds chark, samt någon form av morot från Östgöta Trädgårdshall. I övrigt var det fritt utrymme för egna råvaror i både förrätt och varmrätt, men givetvis också säsongsanpassade och östgötska.

Juryns motivering

Juryn bestod av ett antal mycket namnkunniga personer. Huvuddomare var Paul Svensson Kock och matinspiratör. Juryn bedömde i sin arbete ett antal saker så som användandes av lokala råvaror, yrkesmässigt handlag, uppläggning o presentation, smak samt textur, Mice en Place o hygien.

Den skriftliga bedömning som skickades med till Jonas Alvin var följande:

"Med en våghalsig förrätt och hög teknik. Rätterna serverades med ett tydligt råvarufokus på ett modernt estetisk manér. Vinnaren har lyckats skapa en måltid som symboliserar den moderna östgötska kokkonsten".