• Linköping är ensamma om att ha vunnit Årets studentstad för andra gången. Foto: Tommy Pettersson

Årets studentstad är...

För andra gången har Linköping utsetts till bästa studentstad av Sveriges förenade studentkårer. Första gången var 1999 och nu är det alltså dags igen.

Linköping är ensamma om att ha vunnit Årets studentstad för andra gången. Första gången Linköping tog hem titeln skrev vi om 1999. Den officiella prisutdelningen kommer att ske under banketten vid SFS fullmäktige i maj.

Roligt tycker Edlund

– Det är otroligt roligt att Linköping fått utmärkelsen Årets studentstad. Det visar att vi är på rätt väg i vårt arbete med att målmedvetet göra Linköping till en attraktiv stad för studenter. Det här är frukten av ett brett samarbete mellan kommunen, studentkårerna, Linköpings universitet och det lokala näringslivet. Vi har genomfört en rad satsningar för ett levande studentliv och det är kul att det märks och uppmärksammas, kommenterade Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Viktigt med samarbete

Samarbetet med kårerna och det lokala näringslivet är en viktig del i att göra staden attraktiv för studenter. Tillsammans driver Linköpings kommuns näringslivsbolag och Linköpings universitet InnovationskontorEtt, som är en länk mellan studenter och Linköpings näringsliv. Här pågår ett stort antal samverkansprojekt som samlar studenter, forskare, näringsliv, politik och övriga intresserade i hela regionen.

– Vi fortsätter att satsa på att Linköping ska fortsätta vara och bli ännu mer attraktivt för studenter även i framtiden, och att vi får ännu fler än idag att också stanna kvar i staden efter avslutade studier. Där är jag övertygad om att våra satsningar på bostadsbyggande, event och kultur och våra höjda ambitioner för jobb och näringsliv kommer att bidra starkt, menar Kristina Edlund.

Utmärkelsen Årets studentstad har delats ut sedan 1999. De nominerade ska kunna visa att deras stad arbetar för studenternas bästa, utifrån följande kriterier.  En studentstad med samarbeten för studenternas bästa. En studentstad som värnar om alla studenter. En studentstad att studera, leva och trivas i och en studentstad med ett fungerande studentinflytande.