• Live, on stage, Hardes Big Band. Foto: Privat

Arne Harde, Frank Sinatra och Kalle Sändare

Hardes Big Band är något av legender i Linköping med omnejd, kända för sin svängiga storbandsmusik och en liten småkaxig attityd som innefattade en egen nöjespark då det begav sig. Den 12 november möter vi dem, Peter Trygg, Jacob Huddén och Ingvar Gerby på Sagateatern.

Per Nordén är trumpetare i Hardes Big Band och lite av storbandets talesman. Han är en herre med glimten i ögat, en erfaren musiker som spelat ute på lokal sedan barnsben. Storbandsjazzen ligger honom varmast om hjärtat men vi hinner avhandla både Metallica, Jimi Hendrix och Miles Davis uder den timme vi pratas vid.

– När musiker träffas så finns det inga åldersgränser eller generationsproblem, alla är som unga pojkar innerst inne och när de första tonerna tas är alla bekymmer borta, menar Per Nordén då vi slår oss ner med en kopp svart kaffe. Vi kommer en på den jargong och den musikerhumor som råder och det som födde fram den genialiske busringaren Kalle Sändare som vi båda är stora fans av.

"Farbror Koma"

– Som vi skrattat åt honom och hans busringningar gick vara i bussen när vi var ute och spelade på 70-talet, säger Per Nordén och så droppar vi sketcher som "Väggen är klar" och figurerar som "Farbror Koma".

– I Hardes är den yngste medlemmen 20 år och den äldste 80 år. Vi har alla lika roligt då vi ses och spelar som nu den 12 november då vi spelar Frank Sinatra på Sagateatern i Linköping. Vi har med oss två solister, Peter Trygg och Jacob Huddén. Vi hyllar även en ganska okänd musikprofil från länet som gjort mycket för storbandsmusiken i Sverige nämligen arrangören Ingvar Gerby.

Jacob och Peter gästar

– De båda gästartisterna Peter Trygg och Jacob Huddén som kommer från pop-musikens värld med egna coverband klär för kvällen upp sig i smoking och intar scenen med utmaningen att sjunga jazz till storband, båda gör det med stor bravur på ett professionellt sätt. Peter Trygg som förra året utsågs till Linköpings Frank Sinatra fick sjunga med Sandvikens Big Band i Crusell hallen på deras jubileumskonsert då Sinatra skulle fyllt 100 år. Peter började sin musikaliska bana i Norrköpings gosskör och avancerade sedan till Arbis ensemblen, medverkade i operetten Aspects of Love, han har sjungit Stad i Ljus under tre säsongers invigning av Novemberljus i Linköping, han spelar i egna coverbandet Safeman. Peter som har ett dynamiskt röstomfång på flera oktaver klipper det mesta i musikalisk väg.

– Jacob Huddén släppte nyligen albumet "A Lovely Day" som kritikerrosats över hela världen av bl. a Chicagosångaren Bill Champlin. Jacob är en skicklig musiker och är medlem i banden Mr Spruce, MP Band, Lana and the Papas, Midnight Executives med flera. Jacob anlitas även som kapellmästare för uppdrag i , bland annat, Louis De Geer med Fantastic Four, Jacob jobbar även med musikundervisning är musikproducent och studiomusiker.

Arrangören Gerby

– Ingvar Gerby 1927 - 1993 Norrköpings profil som blev och är fortfarande en av landets mest spelade arrangörer inom storbands och modern dansmusik. Gerby bildade skola inom arrangering för modern dansmusik och storbandsmusik, många har gått i hans skola och lärt sig skriva arr. Under konserten på Saga så kommer merparten av repertoaren vara nedtecknad av Gerby.

En egen park

Att Hardes är legendariska i Linköping är nog att ta till en underdrift. När de senaste spelade på Flygvapenmuseet kom det inte mindre än 1 500 personer. Orkestern bildades i sitt ursprung av Arne Harde 1951 från början som ett åttamannaband med fem blåsare och komp. Det populära bandet stack ut från mängden genom att 1958 köpa en egen Folkpark, Tallbergaparken utanför Linköping, det gick busslaster från centrum med danssugna Linköpingsbor, alltid fullt. Blåsinstrument har alltid varit ett signum för Hardes och det utökades till sin nuvarande sättning med ett 17-manna band för så där 45 år sedan. Hardes Big Band är idag vitalare än någonsin, många har spelat i bandet sedan början 70-tal och nya medlemmar fylls på efter hand.

– Det kommer att bjudas på nostalgi, musikunderhållning från American Songbook, Count Basie, Duke Ellington, Frank Sinatra och många fler, avslutar Per Norden och får något spjuveraktigt i blicken.