• Ungefär här kommer vigselförrättaren att stå. Intendent Hanna Wihlborg visar. Foto: Julia Kimell
  • Gamla Linköpings von Lingens gård är populär att gifta sig i, och på alla hjärtans dag blir det drop in-bröllop. Foto: Julia Kimell

Arrangerar drop in-bröllop på alla hjärtans dag

Den 14 februari erbjuder Friluftsmuseet Gamla Linköping tillsammans med flera företag på området ett bröllopspaket i den kulturhistoriska miljön. Den som anmäler sig i tid kan vinna högvinsten: en bröllopsnatt i kvarterets egna Bed&breakfast.

– Planeringen är klar, och det känns redan som en kul och uppskattad idé, säger Hanna Wihlborg som är intendent på friluftsmuseet.

Dagen invigs med ett iscensatt historiskt bröllop i von Lingens gård klockan 13.00. Då visar museet en vigselakt med ett brudpar från 1800-talet och berättar om hur traditionen såg ut på den tiden. Vigselakterna är mellan 13.00 och 16.00 i von Lingens gård som är en adelsgård från 1800-talet.

– Brudparet väljer själva om de vill ha en borgerlig eller en kyrklig vigsel, och vittnen kan vi ordna. Det enda paret behöver ha med är hindersprövning och vigselintyg, säger Hanna Wihlborg.

Efter registrering och brudbukettsval i Blomsterboden blir det fotografering i Fotoateljén innan det är dags för vigseln. De nyvigda blir därefter hämtade med häst och vagn för en tur i stadskvarteren som avslutas vid Dahlbergs café, där det serveras bröllopsbakelse.

– Det här är perfekt för de som vill gifta sig i hemlighet eftersom de inte behöver ha med egna vittnen om de inte vill. Vittnen och statister från föreningen Gamla Linköpings klädgrupp höjer stämningen under dagen.

Smidigt och prisvärt

Kostnaden för hela paketet är 1 000 kronor. De par som lämnar in en intresseanmälan före den 10 februari får chansen att vinna en förstoring av sitt bröllopsfotografi, en droppformad brudbukett värde 1 500 kronor eller en bröllopsnatt på Hilma Winblads Bed&breakfast, som ligger i friluftsmuseet.

– Det är populärt att gifta sig här, men drop in-konceptet är helt nytt för oss med Skansen som förebild. Idén uppstod för något år sedan och nu har flera företag slagit ihop sig för att ordna en heldag i kärlekens tecken: café, restaurang, florist, fotograf, häst och vagn. Det är kul att det ordnas på vintern också, det är vackert här även nu. Miljön och stämningen är alltid detsamma. Allting är serverat och klart, säger Hanna Wihlborg som tror på en romantisk dag.

– Man behöver inte stå på kö, utan var och en har sitt. Festlokalerna har vi begränsat med, men närmaste familjen får rum. Vi har redan fått många intresseanmälningar!

Det allra mesta är klart, nu är det bara brudparen som saknas.