• Sofie Alexandersson kan bli Östergötlands nya musikstjärna. Foto: Fanny Miles

Artistkarriär på ingång

Med countryinfluenser i sinnet och akustiskt pop i fingrarna greppar Sofie Alexandersson gitarren för att skapa musik. I mitten av september kom hennes singel Who we are som producerats av Vacancy Labour-medlemmen Martin Nyman.
Låten kom ur en kaotisk tid.
– Jag skrev låten under en period i livet när jag hade alldeles för mycket på mitt bord. Jag var ständigt upptagen och höll på att gå in i väggen. När jag tog mig ut ur dimman och fick perspektiv insåg jag att man ibland måste stanna upp och lyssna på tystnaden för att kunna må bra. Det är det som låten handlar om, att stanna upp, säger Sofie Alexandersson.

Albumsläpp och studier

Sina 23 år till trots har hon redan hunnit med att släppa ett album och börja studera till sjuksköterska.
– Min dröm är att få göra musik hela livet men min andra dröm är att bli sjuksköterska. Dessutom är det svårt att försörja sig som musiker så då kan det vara bra att ha ett yrke vid sidan av, säger hon.

Taylor Swift i tanken

Albumet kom i juni 2014. Då var låtarna mest countryinfluerade. Sofie berättar att en av hennes största förebilder är Taylor Swift, därav countrypopen. I dag lutar det dock mer åt det akustiska hållet.
– Min singel känns mer som jag. Den känns närmare mig, säger musikern.

Relationer som grund

Motivationen till texterna kommer från relationer. Med moget klokskap förklarar Sofie att relationer är en stor del av livet, att de alltid finns där på olika sätt och utifrån det kommer inspirationen till musiken. Musiken som är en viktig ingrediens i livet.
– Det berör på ett sätt som ingenting annat gör. En melodi kan skapa en känsla i hela kroppen. Lägger man på en text så kan man dubblera den känslan. Det är unikt, säger hon stilla och självsäkert.

Hemmastudio


Framöver väntar spelningar och förhoppningen är att nå ut på radio.
– Det skulle vara otroligt stort att få höra min musik spelas på radio. Jag skulle hoppa upp och ner, säger Sofie och skrattar. När hon blickar framåt är det dock inte popstjärnedrömmar som hägrar utan något helt annat som i sin enkelhet inte tycks vara ouppnåeligt, tvärtom.
– Jag har en smygdröm om att kunna ha en hemmastudio. Där skulle jag kunna ge möjligheter till nya och unga musiker. Kanske lite tips och råd också. Det saknade jag när jag var yngre så det vill jag ge. Att låta andra uppnå sina drömmar, avslutar hon med en nick. Who we are finns att lyssna på via spotify, itunes och soundcloud. Musikvideon finns på youtube.