Ät på toaletten

Linköpings-Posten är äntligen tillbaka efter sommaruppehållet! Under min semester var jag i stugan på Norrbyskär, som jag även brukar kalla Västerbottens pärla, och i Umeå. I mitt barndomshem hittade jag flera lådor med gamla bebiskläder som jag och min syster har haft. Det fick mig att längta extra mycket till oktober när vår lilla ängel beräknas komma till världen.

När jag snart ska bli mamma har en hel del tankar om amning dykt upp i min hjärna. Debatten om offentlig amning verkar aldrig få ett slut. I mitt Facebook-flöde såg jag nyligen en video från ett köpcentrum när en mamma som ammar sitter bredvid en kvinna som bär en klänning med djup urringning. Flera män ger kvinnan med klänningen uppskattade blickar medan mamman får utstå fruktansvärda kommentarer. Kvinnors bröst får användas för att tillfredsställa män, men när brösten används till sitt primära syfte är det äckligt. Det leder till att vissa kvinnor som egentligen vill amma aldrig gör det eftersom de tycker att det är genant. Eller så tackar de nej till restaurangbesöket eller födelsedagsfesten så att de kan amma hemma och slippa blickar som säger: gå härifrån!

Jag tycker att det är oacceptabelt att folk kastar ur sig kommentarer om att mammor som matar sina barn offentligt är respektlösa och att de borde täcka bebisens ansikte eller amma på toaletten. Ni som känner igen er i dessa åsikter kan testa att äta på en offentlig toalett själva, sedan får ni gärna skicka ett mejl till mig och beskriva upplevelsen.