• Insektsgodis på matmässan förra året. Foto: Tommy Pettersson

Äta syrsor?

Uppfödning av svarta soldatflugor, syrsor och mjölmaskar kan snart vara en del av det svenska lantbrukets verksamhet.

Ett trettiotal av landets främsta insektsentusiaster har nyligen träffats på Vreta Kluster, företagsparken för det gröna näringslivet i Östergötland, för att diskutera hur Sverige kan bli ett insektsland.

Det finns ungefär 2000 sorters ätliga insekter i världen och i Thailand och Australien har man ätit insekter under lång tid. På lite närmare håll, i Danmark och Holland, är man i full gång och producerar insekter både för djurfoder och människoföda. Här i Sverige har vi dock inte kommit lika långt. Delvis är det lagstiftningen som sätter stopp.

Testproduktion på Vreta Kluster

Det finns dock svenska entreprenörer som står i startgroparna att lansera insekts-snacks, en av dem är Martin Strid på eat:em. Han bakar sina supersnacks, som han kallar dem, av syrsmjöl på ett bageri i Linköping. Men som sagt än så länge får han inte sälja sina produkter här i Sverige.

I Vreta Klusters regi har Martin Strid tillsammans med Filip Jartell, student på miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet gjort en förstudie för att samla in kunskap kring insektsproduktion.

Intresset för insektsodling verkar växa i Sverige och på Vreta Kluster knöts en hel del nya kontakter mellan deltagarna på seminariet. Nu hoppas man att några av entusiasterna är villiga att ta nästa steg.