• Karolin Jebner, från Eskilstuna folkhögskola, hjälper Emma Bly, som driver JE Kreativ med årets Återbruksmässa i Linköping. Foto: Fanny Miles

Återbruksmässan återanvänds

Återbruksmässan är tillbaka. Bakom rodret står självutnämnda återbruksnörden Emma Bly med företaget JE Kreativ.

Konsumtionen är ständigt pågående. Därför bör ju också saker att återbruka vara i överflöd? Så resonerar i varje fall Emma Bly som höll i Återbruksmässan i fjol för första gången. Då tillsammans med dåvarande kollegan Jenny Lundberg.

Kul att återbruka

I år sköter hon ruljangsen på egen hand på samma plats som tidigare, inne på Fontänen.

– Det är viktigt att visa att återbruk kan vara en rolig grej och inte bara ett nödvändigt ont. Jag själv är ju insnöad på området och vill därför sprida återbruksidéer för att få andra att bli intresserade, säger Emma Bly.

Workshops

En del idéer för mässan följer med från förra året men nya inslag presenteras också. Bland annat kommer LinaSofia Lundin att hålla i en drop in-workshop om att färga miljövänligt, Eskilstuna folkhögskola visar hur man kan göra mattor av rep, Tekniska verken finns på plats med pyssel för barn, föreläsningar om återbruk hålls, Babettes kafferi sköter caféet och så blir det cykelbytardag på Fontänens innergård igen.

Praktikant på mässan

Emma Bly har i år tagit hjälp av Karolin Jebsen som läser recycle design på Eskilstuna folkhögskola och som gör sin praktikperiod i samband med Återbruksmässan.

– Jag är inte lika nördig som Emma men jag är kreativ och gillar hantverk. Och det är ju bra att kunna använda händerna för att skapa utan att slösa på resurser, säger Karolin Jebsen.

Familjevänligt

Mässan drar igång lördagen den 16 april i Fontänens lokaler, eller numera gamla Brandstationen.

– Alla är välkomna men jag vill gärna att även barnfamiljer får upp ögonen. Det kommer finnas roligt pyssel även för de minsta. Dessutom får de som stannar tills mässan slutar ta med sig mässpynt hem, poängterar Emma Bly.