• Hon beskriver husrenoveringen i sin blogg  Foto: Irina Fallakha
  • Emilia gillar att finna nya användningsområden åt saker. Foto: Irina Fallakha

Att blåsa nytt liv i gamla saker

Förändringar i livet innebär ofta spännande upptäckter. För ett och ett halvt år sedan flyttade Emilia Bernehjält med sin familj från Stockholm till Linköping. De köpte en 20-tals villa i Vimanshäll. Då hittade Emilia ett nytt verksamhetsfält för nya idéer med återbruk, återvinning och återanvändning.

Emilias kreativa tänkande kommer från hennes barndom. Hon växte upp i en familj med aktiva återbruksmästare som fortfarande är hennes stora inspirationskällor.

– Jag minns att min morfar skapade fantastiska möbler av återbrukat material, han hade en stor talang, likaså min pappa. Han byggde instrument av gamla saker. Trämaterial, pysselgrejer och målarfärger har alltid funnits med mig i hemmet sedan jag var liten, säger hon.

Därför var det inte förvånande när Emilia köpte ett hus att hon såg mycket potential för sina idéer. Hon strävar efter att ta villan tillbaka till sitt ursprung, till 1926, och bort från det 70-tal som slukat henne i dag med plast- och korkmattor, grönt kakel och orangea tapeter. Gällande trender och stilar så blandar Emilia modernt och tidstypiskt från villans ursprung.

Bästa loppisfyndet

Emilia brukar hitta intressanta och billiga saker på loppisar, Blocket, auktioner och second hand. Hon är som en guldgrävare i jakten på guld. Hennes sökande av kvalitetsmöbler till ett bra pris är ofta framgångsrikt. Stilar Emilia gillar och blandar är en mix av industriell, skandinaviskt, retro och Art deco.

– Mitt bästa loppisfynd är nog köket som jag köpte för tusen kronor på Blocket. Det är ett gediget kök i ek som jag ska måla om senare. Vi kommer antagligen att köpa nya vitvaror. Jag hoppas detta blir mitt bästa fynd hittills, berättar Emilia.

Bloggare

Hon bestämde sig för att dela med sig av sina erfarenheter av återbruk i en blogg "Ett hållbart hus".

I bloggen får läsarna träffa familjen Bernehjält-Hall för att titta hur villarenoveringen går med alla roliga eller jobbiga händelser. Målet är att visa upp hennes skapande, ge bra återbrukstips och inspirera människor genom Emilias kreativa exempel.