• Pelle Rosén och Anita Juhlin säger nej. Foto: Stefan Hedström
  • Patrik Rybinski kör marklyft utan tillsatser. Foro: Stefan Hedström

Att få bort dopning till 100 procent

Prodis, prevention av dopning i Sverige, gör en nationell insats gör för att få bort dopning och kosttillskott. I Östergötland är det Länsstyrelsen och Polismyndigheten som samverkar med kommunerna och deras gym.

Träningskedjan Medley är med i projektet över hela Sverige, så även i Linköping.

Ständig utbildning

Medley är ett diplomerat gym under ständig inlärning. Allt för att ”100% ren träning”.

– Hela landet har samma policy, vilket innebär att jobba förebyggande mot dopning och kosttillskott. Vi hoppas att vi fyller en viktig funktion, då att börja med steroider lätt kan vara inkörsporten till annan kriminalitet, menar gymansvarig Pelle Rosén.

Misstanke

Vid misstanke hos en person, kan man se än mängd symtom, exempelvis acne, aggressivt humör, eller att styrkekurvan går lite för fort och så vidare.

– Först har vi ett samtal med personen innan vi ringer till polisen som vi samarbetar med. Vi har även egna sätt att handskas med problemet, som att vi till exempel inte har hantlar på över 32 kilo, berättar Rosén och friskvårdsansvarig Anita Juhlin fyller i, vi försöker att få bort alla skrymslen där sådant kan förekomma.

Risker

Förutom estetiska bakslag för både män och kvinnor vid användning av steroider, så kan allvarliga symtom som barnlöshet och depressioner drabba kvinnor. För män kan impotens och sterilitet uppkomma, även hjärt- och kärlbesvär.

Det värsta med kosttillskott är att det inte finns någon instans eller myndighet som kontrollerar dess innehåll. Man har märkt symtom som belastning av hjärt- och kärlsystem och att njurarna har haft problem med nedbrytning av vissa preparat.