• Kommunalrådet Lena Micko och ombudsman Elias Aguirre ska ut och knacka dörr.

Att knacka dörr i Berg

Linköpings arbetarkommun har redan ett år före valet presenterat sin gemensamma valstrategi för Socialdemokraterna i Linköping i Europa parlamentsvalet i maj och de allmänna valen i september 2014.

Meningen är att den framtagna strategin ska vägleda partiet till en valvinst 2014 och en vecka efter lanseringen var 45 sossar ute och knackade dörr i Berg och Ljungsbro. 950 hushåll skulle besökas under söndagen i något som man kallar Dialogen.

Valvolontärer

Med ett drygt år kvar till allvaret inleder nu alltså Socialdemokraterna i Linköping ett intensivt arbete fram till valen. Man blir därmed först ut i offentligheten av partierna med sina politiska och taktiska dispositioner inför valet .

– Vi har höga ambitioner för Linköping och vill att så många som möjligt vet hur vi tänker göra för att vinna valet. Det ger alla de som vill byta styre möjlighet att delta i valarbetet, säger Kristina Edlund, ordförande Socialdemokraterna i Linköping.

 

Skolfrågan är viktig

Partiet avslöjade inte i strategin vilken lokal politik som ska drivas för den ska nu snidas fram med bland annat medborgardialog. En längre tid har socialdemokraterna varit ute i bostadsområden och knackat dörr. Den så kallade Linköpingsdialogen med drygt 12 000 samtal med linköpingsbor om deras vardag har inbringat inte mindre än tusen svar från invånarna.

– Det är första gången vi går ut i Berg men det är det åttonde området som vi besöker och der är bara början. Vi tror att alla linköpingsbor tjänar på en förd socialdemokratisk politik även här i Berg, säger oppositonsrådet Lena Micko innan hon vandrar vidare.

Synpunkter man fått fram så här långt är bland annat att kommunen borde göra mer för att se till att fler unga får jobb. En majoritet av de som man frågat är också oroliga över den framtida äldreomsorgen i Linköping. Många tycker också svårt att hitta en bostad i Linköping.

Vallokomotiv

Den aktuella valstrategin är framtagen av Elias Aguirre ombudsman i Linköpings Arbetarekommun och landstingspolitikern Martin Tollén.

– Vi kommer gå till val på en bättre skola och fler jobb för Linköpings unga. Tillsammans med en trygg äldreomsorg är det de tre frågor som vi tror är viktigast för Linköpings utveckling. På de här områdena har Alliansen alldeles för låga ambitioner, säger Elias Aguirre ombudsman och fortsätter.

– Vi börjar valrörelsen ovanligt tidigt, men nu har vi ett år på oss att presentera våra förslag och göra dem kända bland linköpingsborna.

På frågan om man tänker sig att ingå en allians med något annat parti för att röstmaximera blir svaret svävande.

– Vi stänger inga dörrar åt något håll, menar Stina Edlund men tillägger att man kan inte tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.