• Matilda Björklund har just blivit varm i kläderna då hon för blott några veckor sedan slog upp portarna till den egna hårsalongen Skapa.
  • I loungen får kunderna invänta sin tur till tonerna av lugn musik, vackra foton och kläder samt en kopp kaffe.

Att skapa nya personligheter

Med högt i tak och ljus som strömmar in från Storgatan har Matilda Björklund installerat sin salong Skapa. Blott några veckor gammal är den men ändå har Matilda och kollegorna Linda, Marielle och Angelica redan ett fullspäckat schema.

Här står individens välmående i fokus, det vill Matilda poängtera.

– Min dröm har länge varit att öppna en egen hårsalong där hög service och vård av själen står i centrum, säger hon. Längst in i salongen finns loungen, där får man vänta på sin tur. Vill man inte läsa tidning kan man ta en kik på fotografierna som Sebastian Zetterdahl tagit och som nu pryder väggen. Vid fönstret står en provdocka klädd i en klänning från Esther.

– Jag vill att kunderna ska känna att de kan komma in lite tidigare bara för att ta det lugnt i loungen och sippa på en kopp kaffe medan de väntar. Vi kommer att ha lite vernissager med konst och kläder som man kan vila ögonen på härinne, säger hon.

Van vid branschen

I elva år har Matilda arbetat som frisör. Innan hon slog upp portarna till sin egen salong fanns hon på e-hair.

– Min gamla chef Kesten har varit en enorm stöttepelare sedan jag bestämde mig för att öppna eget. Det är så otroligt viktigt att alla vi som arbetar som frisörer i Linköping ser varandra som kollegor istället för konkurrenter. Vi ska lyfta fram varandra och hjälpas åt, säger den nyblivna företagaren.

Livets milstolpar

Det spelas lugn musik ur högtalarna och inredningen känns smakfull och välkomnande. Matilda har verkligen satt sin prägel.

– Det bästa med att driva eget är att jag får göra mitt verk. Det är en milstolpe i livet och jag vill inte ångra någonting, säger hon eftertänksamt.

Skapar självförtroende

Namnet Skapa är valt med omtanke och genomsyrar varje bit av salongen.

– Jag bestämde mig för länge sedan att namnet på min salong skulle bli Skapa. Det är ju det vi gör. Vi skapar nya personligheter och nytt självförtroende varje dag, säger Matilda glatt. Sommaren värmer fortfarande därute men inför hösten flyttas värmen in till salongen istället.

– Det kommer bli en del happenings i höst, för att peppa lite.