• Den 13 december kröns Lucia i Åtvids stora kyrka.
  • I dagarna har Åtvidabergs ljussätts. Peder Franzén sätter upp ljusdekorationer belysningsstolparna på Järnvägsgatan. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Margareta Edström i Lions Luciakommitté. Foto: Lars-Göran BexellOBS: Inte för stor bild på Margareta, hennes eget önskemål/LGB

Åtvid laddar för julmarknad och Lucia

Det laddas just nu för fullt inför julmarknaden på söndag i Åtvidaberg och Luciakröningen i Åtvids stora kyrka den 13 december, men kröningen var ett tag i farozonen då det var få Luciakandidater som anmälde intresse.

– Ja, vi har annonserat och satt upp affischer i skolorna och ute på samhället men intresset har inte varit så stort men vi fick in fem kandidater, två sa ifrån och det blev tre kvar. Två ville inte bli Lucia men det ville den tredje så att det blir Luciakröning i Åtvids stora kyrka den 13 december, säger Margareta Edström i Lions Luciakommitté.

Men med få kandidater så blir det inte som tidigare år när Lucia ska krönas.

– Nej, nu får de tre kandidaterna sällskap av körerna Joy Singers, Chorus Mix och kyrkans barnkör. Det kommer att bli ett fint Luciatåg i kyrkan. Biljetter till Luciakvällen säljs för 50 kronor styck, pengar som oavkortat går till Barndiabetsfondden, säger Margareta Edström.

Lions Club i Åtvidaberg har stått för firandet av Lucia sedan i början av 1960-talet.

Lions Club är tillsammans med Åtvidabergsplatsens Mats Liljegren och Daniel Hallingström samt ortens handlare även arrangör för julmarknaden nu på söndag då affärerna håller öppet i tre timmar under eftermiddagen.

Under julmarknadens gång på Stora torget kommer lokala förmågor att underhålla från scenen, i tur och ordning, Hedda Wallén, Qvenman, Julia Olsson och en barnkör som sjunger julsånger.

Ett par gånger under eftermiddagen blir det även lottdragning från scenen där man kan vinna ett presentkort på 1 000 kronor mat. Tomten kommer givetvis att finnas på plats för att ta emot önskningar. Det blir försäljning av korv, lammskinn, ost, glögg, honung, ostkaka och mycket annat. Lokala konstnärer ställer ut sina alster och Vindåsen Hästgård och Åtvidabergs ridklubb håller i ponnyridningen.

En nyhet för i år blir ett tomtelopp. Här ska man då klä ut sig till tomte och springa för välgörenhet. Startavgiften är 20 kronor, pengar som går till Barndiabetesfonden.

Finalen på julmarknaden blir klockan 16.00 då Lucia med tärnor kommer att presenteras.