• Arboristen Martin Wanik sågade ner almarna gren för gren. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Niklas Rhen på Assalub vill få fler ungdomar intresserade av verkstadsindustrin. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Tomas Ekelund vid Gedomen. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Marianne Jansson och Åsa Fredell håller i trådarna för företagsmässan. Foto: Lars-Göran Bexell

Åtvidaberg hade öppet - igen

"Vi fick ett oerhört bra gensvar förra året"

För ett år sedan arrangerade Näringslivscentrum i Åtvidaberg för första gången en gigantisk företagsmässa med öppet hus hos företagen, seminarier och mycket annat. I fredags var det dags igen under devisen, Åtvidaberg har öppet - igen.

– Vi fick ett oerhört bra gensvar efter förra årets mässa. Vi skickade ut enkäter till alla företagen och i stort sett alla medverkande svarade och var väldigt positiva så att vi beslutade att köra igen. En del förbättringsförslag kom in. I år har vi till exempel ett 30-tal företag som har varsin monter i Facetten-huset och vi har seminarium på 20 minuter där företagen får presentera sig eller lansera sina varor och produkter, säger Marianne Jansson, vd på Åtvidabergs näringslivscentrum som tillsammans med projektledare Åsa Fredell håller i trådarna för mässan.

Totalt var ett 70-tal företag involverade under fredagens öppet hus. Men även Åtvidabergs kommun och länsstyrelsen samt SMHI hade monter i Facetten-huset.

SMHI och länsstyrelsen hade blåst upp Gedomen intill de 30-talaet montrarna.

Tomas Ekelund, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen berättar:

– Gedomen är ett uppblåsbart tält och i taket visas filmer och bilder om de klimatförändringar vi har haft och står inför och hur vi kan anpassa oss till dessa.

Först ut för att få se på hur klimatet mår var kommunens politiker och tjänstemän, sedan följde elever från kommunens skolor och sist men inte minst näringslivets representanter.

– Efter visningarna har vi haft diskussioner om vilka problem vi står framför med olika väderförhållanden. 

Ett av alla företag som hade öppet hus var smörjautomationsföretaget Assalub med anor från början av 1990-talet.

– Assalub har sina rötter tillbaka i Åtvidabergs vagnfabrik. Det har tillverkats smörjutrustning sedan 1928 i Åtvidaberg, säger Niklas Rhen som är utvecklings- och exportchef på företaget. 

Assalub utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för rationell smörjautomation, vilket omfattar utrustning för både handsmörjning och centralsmörjning men även utrustning för hantering av smörjmedel.

– Assalub är ett privatägt företag med 36 anställda och omsättningen ligger på 40 miljoner kronor. Hälften av våra produkter går på export, säger Niklas Rhen som var nöjd med öppet hus-dagen:

– Ja, det är bra att visa upp verksamheten och roligt för personalen när intresserade kommer hit. Det är dock synd att det inte kommer några ungdomar och tittar och får se att industrin inte är smutsig och svårarbetat. Vi står inför stora problem om vi inte får fler ungdomar intresserade av verkstadsindustrin.

Mitt emot anrika Hotell Stallet i Åtvidaberg fanns DW Trädservice som är ett gäng arborister (trädvårdare) som på plats från topp till rot sågade två almar som hade gjort sitt. 

– Vi är ett lokalt företaget med sju anställda och arbetsområdet är hela Östergötland och norra Småland, säger ägaren Martin Waldman.