• Verksamhetschef Anna-Lena Grusell, bibliotekarie Karin Fahlstedt och projektledare Malin Forsling Panborg visade upp de nya lokalerna. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Karolina Antonsson är ny bibliotekschef i Åtvidabergs kommun.

Åtvidabergs bibliotek in i nya lokaler om ett år

"Det ska bli Åtvidabergarnas vardagsrum"

Om ett år flyttar Åtvidabergs bibliotek från centrum till nya lokaler i Facetten-området. I fredags var det öppet hus i de nya lokalerna som än så länge är ett tomt skal på nära tusen kvadratmeter. Dubbelt så stort som nuvarande lokaler.

– Det här ska bli åtvidabergarnas vardagsrum, säger Anna-Lena Grusell, verksamhetschef för kultur och fritid.

I fredags var det öppet hus i de nya lokalerna som ska vara inflyttningsklar om ett år. Än så länge är det i princip ett tomt skal med en yta på tusen kvadratmeter.

– Här vill vi levandegöra den gamla kulturmiljön som finns här i Facetten-området. Biblioteket kommer att bli navet i kulturverksamheten och integreras med turistbyrån. Här kommer det att bli många utställningar, museer och annat kulturellt, säger Anna-Lena Grusell.

När det nya biblioteket står klart kommer det att fyllas med olika programpunkter.

– Det kommer att bli mer samarbete med föreningslivet, grund- och gymnasieskolan och turismen. Biblioteket ska bli en puls som myllrar av människor, säger Anna-Lena Grusell. 

Åtvids nya bibliotek kommer även att bli tillgängligt när det är stängt.

– Lånekortet kommer att fungera som ett nyckelkort så att man även kan komma hit när det inte är öppet, säger Anna-Lena Grusell.

För ett par veckor sedan började Karolina Antonsson som ny bibliotekschef i Åtvidabergs kommun. Hon kommer närmast från en tjänst som bibliotekarie i Tranås kommun och hon ser nu fram mot nya fräscha lokaler.

– Jag ser en spännande utmaning framför mig med en nystart av biblioteket och uppbyggnaden av kulturcentrum i den fantastiska miljön som finns i Facetten-området. Jag gillar att kommunen satsar på att ta vara på den gamla miljön och gör något med den som är tillgängligt för alla. Det är oerhört vackert både i naturen och i samhället här. 

Karolina Antonsson har nu fler idéer på hur hon ska utveckla biblioteket:

– Jag vill göra det ännu mer attraktivt och öppet för åtvidabergarna och göra det tydligare med vilka resurser som finns och öka samarbetet med andra aktörer i samhället. Det är också en stor utmaning att kunna möta de nyanländas behov samt öka intresset för läsning och få biblioteket till en plats att mötas på för olika kulturverksamhet. 

– Vi vill att folk är kvar och hänger i biblioteket. Det ska bli åtvidabergarnas vardagsrum, avslutar Anna-Lena Grusell.