• Valberedningen med ordförande Lars Svensson i spetsen har inte fått tag på någon ny ordförande i Åtvidabergs FF. Tio personer som fått förfrågan har tackat nej. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Assisterande tränaren Andreas Thomsson presenterade 13 nyförvärv. Fr v Simon Helg, Jon Birkefeldt, Jonathan Asp, Simon Alexandersson, Mahmoud Eid, Shokdron, Marijan Cosic, Joakim Juhlin, Lucas Örn, Gustav Halvarsson, Simon Marklund, Samuel Holm, Alberto Catenacci. Foto: Lars-Göran Bexell

Åtvidabergs FF står utan ordförande

I december meddelade Åtvidaberg FF:s ordförande Anette Hörström Johansson att hon avgår.Nyligen hade ÅFF årsmöte och någon ny ordförande hade inte valberedningen lyckats få fram.

– Det är ett stort misslyckande för oss i valberedningen att vi inte lyckats hitta någon ordförande för ÅFF. Vi började jobbet i mitten på december och har frågat tio personer som har tyckt att det är hedrande att vi frågat dem, men alla har tackat nej, säger Lars Svensson som är valberedningens ordförande.

Att det inte fanns något namn på en ordförande till årsmötet innebar att beslut togs om att bordlägga punkten val av ordförande.

–  Vi kommer att lösa det här, det är jag övertygad om. Nu fortsätter den gamla styrelsen, förutom Anette Hörström Johansson som avgick, sitt arbete till vi hittar en ordförande, säger Lars Svensson.

Vice ordförande Joachim Hilding tar nu över uppdraget att leda klubbens arbete. Styrelsen har 14 dagar på sig att utlysa ett nytt årsmöte som ska hållas inom två månader. ÅFF:s årsmöte var välbesökt, cirka 150 personer, varav 90 som var röstberättigade, infann sig i Kulturhuset i Åtvidaberg. Till årsmötesordförande valdes Lennart Haraldsson som i snabb takt gick igenom dagordning.

Lite för snabbt när det gällde en medlems önskemål att flytta punkten ansvarsfrihet för styrelsen till efter att budgeten för 2016 redovisats.

– Är det mötets mening att vi följer dagordningen, frågade Lennart Haraldsson.

– Ett nej överröstade ja, bland årsmötesdeltagarna.

– Då kör vi efter dagordningen, sa Lennart Haraldsson och slog klubban i bordet.

Votering hördes strax efter.

– Det är för sent. Jag klubbade beslutet innan önskemål och votering kom upp, sa Lennart Haraldsson.

Det innebar i sin tur en hel del protester från flera personer i lokalen, men beslutet stod fast. Ingen votering.

Därefter rullade mötet på igen med att ÅFF-kassören Daniel Thorberg redogjorde för förra årets ekonomiska resultat som visade ett minus på 21 000 kronor, vilket ska jämföras med det budgeterade överskottet på en halv miljon kronor som togs på årsmötet för ett år sedan. Efter att revisorerna sagt sitt beslutade årsmötet att bevilja ansvarsfrihet till förra verksamhetsårets styrelse. Förra året, när ÅFF låg i allsvenskan, omsatte klubben 33,5 miljoner kronor. I år är det spel i Superettan som gäller för brukslaget och med det mer än en halvering av omsättningen visar styrelsens budget för 2016. Budgeten för kommande år är lagd till 15,8 miljoner kronor och ett underskott vid nästa årsskifte på 675 000 kronor.

Efter årsmöteshandlingarna presenterade ÅFF:s assisterande tränaren Andres Thomsson en lång rad av nyförvärv, inte mindre än 13 stycken. Ett av nyförvärven, Shokdran Maholli från Halmstad BK hade årets mål helt klart:

– Det har varit en hel del kaos i ÅFF, men det är vi spelare som ska lösa det sportsliga. Vi ska ta en topp fyra-placering i Superettan.

Styrelsen har budgeterat med en tionde plats. Det återstår att se vem som vinner den matchen. Närmast väntar ytterligare ett nyförvärv till klubben, en ny ÅFF-ordförande.