• Folkkär som få. Babben Larsson. Foto: TT
  • Babben upptäcker Sverige under sin expedition. Men nu i Linköping blir det standup för hela slanten. Foto: Olof Carlsson

Babben babblar vidare

Hon är ständigt aktuell och den 10 februari kommer hon till Linköping Comedy festival Barbro "Babben" Larsson. Skådis, sångerska och stand up-komiker är några av de titlar hon kan sätta på sitt visitkort.

Det blir standup comedy i den gamla hederliga skolan slår hon fast direkt då vi pratas vid en vanligt trist tisdag. Standup har hon gjort sedan slutet av 1980-talet och vi minns ett gig hon gjorde på Cupolen någon gång i slutet av 1988.

Svenne Hedlund

– Jag vill minnas att Jimmy Uller höll i någon klubb där och att det var ett bra gig, öppnar hon upp och jag bryter in med att jag var där och minns hela första delen av hennes öppning men att "Hej, jag heter Babben Larsson och jag är anorektiker, hos mig är det en dold sjukdom". Det satt som en sportkeps och vi skrattar gott åt minnet och att jag fick henne att härma den gamle Hep Stars-sångaren Svenne Hedlund. Jo, nog gör hon avtryck, Babben Larsson, lika folkkär som filmjölk, industrisemester och flintastek.

Det nya lockade

– Jag vill minnas att jag läst om det där nya, standup comedy, och att jag tyckte att det lät som saker jag gjort hemma i Visby i de revyer jag satt upp. Så det var inte direkt så annorlunda eller att bara starta som komiker. Första giget var på en klubb Jan Bylund startat upp i Luleå vill jag minnas. Tror att det var den 20 november 1988. Vi var inte så många som höll på då. Det var jag, Ulla Skoog, Jonas Gardell, Jan Bylund, Adde Malmberg och Lenny Norman. Det flesta som var med då håller fortfarande på vilket är jättekul, berättar Babben vidare som även hon är utbildad skådespelare.

Gick inte bra

– Jag tyckte nog inte att debuten gick så bra. Men något fick mig att fortsätta tills jag gick in i väggen 1998 och fram till 2005 och bara inte kunde hålla på med standup. Det var något som sa ifrån men sedan bra länge nu så är jag på banan igen. Vi pratar runt om olika skolor när det kommer till standup – ska man vara i en karaktär eller sig själv. En viktig fråga utan ett självklart svar.

Mantorp och Skänninge

– Själv anser jag att man nog ska vara sig själv och inte spela någon annan. Dock så lägger man nog kanske till eller drar ifrån i sin personlighet. Det var ett tag sedan jag var i Linköping och körde just standup men jag har nyligen varit i Ydre, Skänninge och Mantorp med det jag kallar "Expedition Babben", berättar hon vidare och förklarar samtidigt för mig att hon på detta sätt lär känna Sverige från norr till söder.