• Joel Constantino kommer att leda utvecklingen av barlivet inom S8Gruppen. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Barkurs skapar jobb

Inne i den tegelklädda 1500-tals byggnaden möts jag av en härligt rökig doft från drinkarna. I baren står Joel Constantino och gör små konstverk i dryckesform. Kvällen är startskottet till Barverket - en kostnadsfri barkurs i Linköping som sätter igång den 13 april.
Barverket är en femdagarskurs som har utvecklats av Liquid
Management, ett internationellt konsultföretag. S8Gruppen anlitade Liquid
Management så att de kan förbättra och utveckla dryckerna och barerna inom
koncernen. Joel Constantino, från Liquid Management, kommer att vara så kallad
Beverage Manager och han ska leda utvecklingen av barlivet samt rekrytering och
fortbildning av befintlig och ny personal. Barverket startar eftersom S8Gruppen
behöver bartenders till barerna och restaurangerna som ingår i koncernen:
Johannes Kök, 1854, Malt och Humle, Uteserveringen och Innergården.
– Tanken är att barkursen ska leda till ett jobb. Den är
kostnadsfri eftersom jag vill ge alla människor en möjlighet att söka. Man
behöver inte ha några förkunskaper, men man ska vara gediget intresserad, säger
Johannes Soner, vd för S8gruppen, och tillägger:
– Barkursen är unik för Linköping, den sätter staden på
kartan.

”Allt man behöver lära sig”

Bland kursledarna finns flera stora namn: Nick Sitbon, Joel
Constantino, Thobias Pettersson och Robert Radovic. Under fem dagar kombineras
teori och praktik och deltagarna får lära sig om cocktails, sprit, öl, vin,
kaffe och te. Dessutom finns exempelvis ansvarsfull alkoholservering och
barteknik på schemat.
– Det är en kort utbildning om allt man behöver lära sig som
bartender, utan att man blir expert inom något område. Men det räcker för att
kunna stå i baren och göra ett bra jobb, menar Nick Sitbon, vd för Liquid
Management.
Allt avslutas med tenta och om man klarar den erbjuds man
praktik inom S8Gruppen som förhoppningsvis leder till jobb på någon av deras
restauranger.

Alla kan få jobb

Nu kan alla som är 18 år och äldre ansöka till kursen via
Barverkets hemsida. Ungefär tio till femton personer får delta i kursen.
– Vi söker de som har passion för mat och dryck. Om alla
deltagare är duktiga kan alla få jobb, säger Nick Sitbon.
Tanken är att det kommer bli fler barkurser när S8Gruppen
behöver personal, Nick Sitbon chansar på två gånger per år.

”Kul med något nytt”

Under bareventet, som höll till på Johannes kök, serverades
drinkarna med en passande maträtt, havtornsdrink till löjrom var en av
smakexplosionerna. 48 gäster kom för att smaka de unika drinkarna gjorda av Joel
Constantino som har en imponerande meritlista - när han arbetade som barchef på
Milk & Honey i London utsågs den till världens bästa bar. Två av kvällens
gäster var Maria Jexén och Jonas Åkesson.
– Jag är här för att det lät himla roligt med spännande
drinkar och god mat. Utbudet av drinkar i Linköping är likt vart man än går, så
det känns kul med något nytt, säger Maria Jexén.