• Marie Tomicic, på Olika förlag, står bakom den nysläppta boken Sätt straffen Charlotte om fotboll såklart. Foto: Fanny Miles
  • Charlotte Rohlin med hunden Shiba. Båda är mycket nöjda med boken. Foto: Fanny Miles

Barnbok med fotboll i centrum

LFC:s Charlotte Rohlin som inspiration

På lördag är det boksläpp för Olika förlags nya bok Sätt straffen Charlotte, under fotbollsfestivalen Winning ground. LFC stjärnan Charlotte Rohlins barndom står som inspirationskälla till boken som är skriven av sportjournalisten Jennifer Wegerup och illustrerad av Bettina Johansson.
–Jag började fundera på vad för litteratur som fanns med tjejer som spelar fotboll. Det var förvånansvärt få så jag tänkte det skulle vara en bra grej att skriva om. Johan Thorén, som är delaktig i Winning ground, tyckte det var en toppenidé också. Vi ville ha någon från LFC som inspiration och Charlotte Rohlin hakade på direkt, säger Marie Tomicic på Olika förlag. Författaren Jennifer Wegerup är själv gammal fotbollsspelare, dessutom med två fotbollsspelande döttrar.
– Vi ville ha en författare som har koll på fotboll. För övrigt är Jennifer född i Linköping och illustratören Bettina Johansson bor i Ödeshög så det finns en lokal anknytning även där, säger Marie Tomicic.

Sporten i centrum

Boken riktar sig till alla 9-12 åringar och handlar kort och gott om fotboll.
–Det är ju inget nytt att många barnböcker är könsstereotypa. Böcker om fotboll är inget undantag. Även i de som faktiskt handlar om tjejer som spelar fotboll är sporten sekundär. I den här boken står fotbollen i centrum, berättar Marie Tomicic. Charlotte Rohlin kan själv se vikten av den här typen av bok.
– Jag ville vara med på det här för det behövs verkligen en tjej som huvudroll i en bok om fotboll. Det är på tiden att visa att det finns kvinnliga förebilder inom sporten och att man får vara precis hur man vill som fotbollspelare, säger LFC stjärnan.