• Emma Stockman Jonsson och Katarina Genar är två av de regionala författarna som säljer böcker i den nya barnbokhandeln. Foto: Emma Garzon

Barnbokhandeln med närhet

I ett litet rum likt något ur en Astrid Lindgren-saga har en samlingsplats för lokala författare skapats. Här säljs allt från bilderböcker till ungdomsromaner och vid kassan finner du personerna bakom orden och illustrationerna.

Idén till Linköpings lilla barnbokhandel föddes under årets upplaga av Östergötlands bokmässa när några författare pratade om att skapa en mötesplats där endast regionala författare skulle synas. I början av november fick projektledaren och författaren Emma Stockman Jonsson nycklarna till lokalen och den 27 november slog bokhandeln upp portarna i Hunnebergsgårdarna.

–Det här är en magisk plats som påminner om Kajsa Kavats hus, säger Emma Stockman Jonsson med stolthet i blicken.

Personliga möten 

Bland bokhyllorna finns cirka 100 titlar från ett tjugotal författare samt Olika förlag och Atremi bokförlag. Alla får hundra procent av förtjänsten när de säljer en bok. De författare och illustratörer som har sina böcker i butiken betalar 200 kronor per månad för hyra och andra utgifter och minst en gång i månaden står de i bokhandeln. Ett ypperligt tillfälle för kunder som vill träffa sin favoritförfattare. En av författarna som har flera böcker prydligt uppradade i en bokhylla är Katarina Genar.

– Bokhandeln innebär både personliga möten med läsarna och kreativa träffar med andra författare, menar Katarina Genar och tillägger att hon och Ingelin Angerborn kommer finnas på plats den 19 december för att signera böcker.

Aktiviteter för barnen

Under december har Linköpings lilla barnbokhandel öppet under helger, men redan i januari kan Linköpingsborna, och andra bokintresserade från världens alla hörn, komma till bokhandeln från onsdag till lördag. Målet är att framöver ha öppet varje dag.

–Bokhandeln är ett perfekt ställe att ha releasefester för våra böcker och vi vill även anordna aktiviteter för barnen, säger Emma Stockman Jonsson.