•  Passagens Randi Leirnes och barnbibliotekarien Helena Eklund har en verkstad ihop. Foto: Patrik Ekström
  • Skäggetorps centrum som en av de unga konstnärerna ser på det. Foto: Patrik Ekström

Barnen sätter färg på Skäggetorp

I samband med att den välkända textilkonstnären Lillevi Hultman har en stor utställning på Passagen i centrala Linköping kan man även se hennes konst på biblioteket i Skäggetorp. Den ska fungera som inspiration för deras eget skapande.

Under onsdagen invigdes utställningen "Överblickar" på biblioteket i Skäggetorp. Det är lite av en svans till hennes samlingsutställning som nu pågår på konsthallen Passagens nere i centrum.

En grund för konst

– Utställningen ligger till grund för den skapande verksamhet vi har här på biblioteket och som riktar sig till barn i åldrarna tre till tretton år, berättar barnbibliotekarien Helena Eklund och Passagens Randi Leirnes som båda har ett stort engagemang för barns eget skapande. Just under onsdagens eftermiddag så ska höstens första skaparverkstad igång och vis av erfarenhet så vet de båda att det kommer att bli trångt i den skaparverkstad man byggt upp i lokalen mitt emot biblioteket. Ett bibliotek som är välbesökt, eller välanvänt som Helena Eklund uttrycker det.

Välanvänt bibliotek

– Många vuxna kommer hit för att göra olika ärenden på våra datorer och då följer barnen ofta med. De lånar böcker, kanske målar lite om vi har skapandeverkstaden igång eller lånar en annan dator, menar Helena Eklund vidare.

Några pengar till den skapade verksamheten fanns det inte när man satte igång för två år sedan. Men ett tillskott kom senare fast det är nog lite som Randi Leirnes säger att om man inte har pengar eller andra resurser så får man använda sin fantasi och fånga tillfället i flykten. Enskilda möten kan ibland skapa nya möjligheter.

En egen utställning

– Barnen brukar sedan ha en egen utställning i centrum här. Vi brukar få låna en lokal av fastighetsägaren. Utställningen är komplett med vernissage och allt som hör till. Man kan nog säga att det är barnen som sätter färg på Skäggetorp, avslutar Helena Eklund.