• Angelica Falk ser bara möjligheter med barnens idéer. Foto: Max Elofsson
  • Randi Leirnes har varit med och planerat samarbetet. Foto: Max Elofsson

Barnens idéer blir verklighet

På Ateljé Passagen i Linköping arbetade cirka 70 förskolebarn med att skapa sina drömförskolor i förra veckan. Det är ett samarbete mellan Lejonfastigheter och kommunen som vill ta vara på barnens kreativa idéer till framtida byggprojekt.

Sedan i november har barn från åtta förskolor i Linköpings kommun fått rita hur deras absoluta drömförskola skulle se ut. Teckningarna, eller ritningarna, har de nu byggt upp i mindre skalor. Det är färgglatt och byggs i alla möjliga material. Syftet är att ta vara på barnens viljor med hur skolorna ska se ut framöver.

– Det här är fantastiskt tycker jag. De får chansen att leka och lära och det bubblar av energi här inne, säger Angelica Falk, marknads- och kommunikationschef på Lejonfastigheter.

Ser möjligheter

Linköping är i dagsläget i behov av nya förskolor och i och med detta kommer Lejonfastigheter ha många kreativa förslag på utvecklande byggnationer.

– Vi ser många som vill ha rutschkanor från husen. Många har också valt att bygga på höjden, vilket inte är så traditionellt för skolor. Men barnen ser möjligheterna, säger Ingela Sääw som har hand om en förskolegrupp från Ekängen.

Bok och film

Barnens idéer kommer Lejonfastigheter och kommunen att använda sig av så mycket det går. Arbetet som de har gjort inne på Passagen dokumenteras och kommer att bli både en film och en bok. I lördags var det öppet för allmänheten att komma på minivernissage och se barnens verk.

– Det är kul och se att de kan vara med och påverka, säger Randi Leirnes på Passagen.