• Passagens chef Lars-Ove Östensson invigde barnens alldeles egna utställning på Skäggetorps Centrum under förra veckan. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingskonstnären Lillevi Hultmans konst står till grund för barnens arbete. Hon fanns givetvis på plats vid utställningens invigning. Foto: Dennis Petersson
  • Nu pryder konstverken taket på Skäggetorps Centrum. Foto: Dennis Petersson
  • Även inne i biblioteket hänger ett antal tavlor som barnen har gjort. Foto: Dennis Petersson
  • Nu pryder konstverken taket på Skäggetorps Centrum. Foto: Dennis Petersson
  • Passagens chef Lars-Ove Östensson invigde barnens alldeles egna utställning på Skäggetorps Centrum under förra veckan. Foto: Dennis Petersson

Barnens konst pryder Skäggetorp

150 olika verk, gjorda av barn mellan åldrarna tre till tolv år, med inspiration av Linköpingskonstnären Lillevi Hultman, så kan man sammanfatta utställningen på Skäggetorps Centrum som invigdes av konsthallschefen Lars-Ove Östensson under förra veckan. – Det är viktigt för barn att prova på skapande konstnärlig verksamhet, säger han.

Med en ambition att nå alla människor i Linköping, och inte bara finnas och verka i stadskärnan, inledde Passagen ett samarbete med Skäggetorps bibliotek för lite mer än två år sedan, ett samarbete som har resulterat i flera utställningar. I år har barn från Rosendalsskolan, Nygårdsskolan och Daraloumskolan, samt en förskoleklass, varit en del av projektet.

– Att på egen hand skapa konst stimulerar både kreativiteten och fantasin. Det är viktigt för barn att prova på skapande konstnärlig verksamhet och bli bekant med den samtida konsten, vilket de blir genom att betrakta våra utställningar och få den pedagogiskt förklarad, säger Passagens Lars-Ove Östensson.

Kaffestänk

Det är konstpedagogen Randi Leirnes och barnbibliotekarien Helena Eklund som genomför projektet. Tillsammans med barnen skapar de konstverk utifrån konsthallens aktuella utställning, som i år var Lillevi Hultmans "Överblickar". Detta gör att Linköpingskonstnärens karaktäristiska stil, med broderier och kaffestänk, är tydligt förekommande när barnens imponerande konstverk nu visas i taket, och i biblioteket, på Skäggetorps Centrum.

– Det är så oerhört härligt att möta alla dessa barn och vara kreativ tillsammans med dem. Resultaten är väldigt fina, kärleksfulla och vackra, de har liksom lekt att de är Lillevi när de skapat allt det här, säger pedagogen Randi Leirnes och fortsätter:

– Jag känner att det är viktigt att barnen får känna att de har lyckats, att de hittar det kreativa inom sig och får känna en stolthet över det, och alla lyckas ju om förutsättningarna är bra. Konstsamtalen, som vi också har haft, har betydelse för att barnen ska förstå att det finns andra människor som livnär sig på att skapa, att det inte bara är något som barn gör.

Autografskrivning

När konsthallschefen Östensson förklarade utställningen invigd var konstnären i fråga, Lillevi Hultman, närvarande. Hon fick skriva autografer till barnen, men fick även ta emot autografer från de kanske kommande stjärnkonstnärerna.

– Det är jätteroligt det här, och så roligt att alla ville skriva autografer till mig, det vill jag ju givetvis ha. Jag kan spåra vissa element i deras konstverk och se hur de har tolkat min utställning, de har verkligen varit urduktiga, säger Linköpingskonstnären.