• Fadma Muhamed har kämpat för barns rättigheter i många år. Foto: Stefan Hedström
  • Mellanstadieläraren Jonny Wretman. Foto: Stefan Hedström

Barnens rätt i fokus

The world's children prize avslöjades i veckan. Nya Rydsskolan har varit djupt involverad med både lärare och elever.

Priset är en enorm apparat som till slut landar i att man röstar fram en man eller kvinna som har gjort något stort för barnens rättigheter.

Vuxen eldsjäl

– För att få en bättre värld måste vi utbilda våra barn. Dels i länder där barnens rättigheter kränks, men även här i Sverige för att förstå andra människors situation, menar mellanstadieläraren Jonny Wretman på Nya Rydsskolan.

Wretman har varit engagerad i många år och gått ut till klassrum, berättat och sett till att prisets egen tidning The Globe läses. The Globe har artiklar om barnens rättigheter och problem i andra länder.

– Ambitionen är att alla skolor i Linköping ska bli medlemmar, då skulle det vara den första staden i värden med över 100 000 innevånare som är med till 100 procent, hoppas Wretman.

Vinnaren

Årets tre kandidater var James Kofi Annan som räddar och rehabiliterar barn som är fiskeslavar i Ghana. Sompop Jantraka har kämpat mot barnsexhandel i den Gyllene Triangeln, Thailand och dess grannländer. Kimmie Weeks har kämpat för barn vilka blivit drabbade av krig.

- Den som vann var James Kofi Annan, som också var den som vann här i skolan, meddelar Wretman

Unga eldsjälar

Fadma Muhamed är 15 år och har tillsammans med sin kompis Rita Riadh arbetat med barns rättigheter ända sedan de gick i trean.

– Kommunen måste lyssna mer på barnen, men ändå låta barn vara barn. Det är en balansgång, menar Fadma Muhamed.

– Jag hoppas att jag alltid kan jobba med dessa frågor, även om det blir vid sidan av jobbet. Ett mål jag har är att åka till Somalia där jag har mina rötter, för att kunna hjälpa till, avslutar Fadma Muhamed.