• Programansvarige Mårten Mellberg har utställningen Framtidsland som solklar favorit på museet i sommar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Arbetets museum har extra fokus på barnen i sommar. Foto: Kajsa Nilsson

Barninriktad sommar på Arbetets museum

Arbetets museum har extra fokus på barnen i sommar. De ordinarie guidningarna i museet har sommaruppehåll och i stället har den kreativa verkstaden extraöppet. – Barnfamiljer är viktiga för oss, fastslår Mårten Mellberg, programansvarig på museet.

2014 års stora satsning stavas Framtidsland och är en enorm utställning om miljöpåverkan och hållbar framtid på plan fem i den gamla industribyggnaden. På samma våning ligger kreativa verkstaden som till sommaren byter namn till Sommarfabriken och där är det tema ”hjältar” för att knyta an till Framtidsland. Att besöka Arbetets museum är kostnadsfritt och så även besöket i Sommarfabriken.

– Vi kommer också ha upptäcktsfärd i huset med vår maskot Myran. Hon har tagit fotografier men glömt var de är tagna, berättar Mårten Mellberg. Detektivarbetet startar på entréplan.

Den 28 juni hade utställningen ”Det var en gång” vernissage och till och med den 23 november står den kvar på entréplan i huset. Utställningen berör stereotyper i barnböcker och temat fortsätter på EWK-museet på plan tre.

Locka hit folk

Kolmårdens djurpark är Norrköpings i särklass största sommarattraktion och Mårten Mellberg menar att det är tråkigt att turister ofta väljer att endast besöka djuparken, han vill att de ska svänga in i Norrköping.

– Många blir positivt överraskade av industrilandskapet. I samband med Harry Potter-utställningen har vi tillsammans med stadsmuseet och visualiseringscentret gjort en tipspromenad som går från Nya Parken ner till industrilandskapet. På så sätt hoppas vi att Harry Potter-besökarna även kommer hit, säger han. Någon konkurrens vill han inte påstå att det råder mellan den tillfälliga Harry Potter-utställningen och industrilandskapets museer.

Mårtens topp 3:

1. Framtidsland, den är både konstnärlig och tankeväckande. Där kan man tillbringa mycket tid.

2. Sommarfabriken. En regnig dag är kreativa verkstaden perfekt för alla barn.

3. Vegantoast med rödbetsbiff i Café Strykjärnet. Jättegod!