• De nya lokalerna firades med såpbubblor på den nya lekplatsen. Foto: Fanny Miles
  • På barnkliniken finns även lekterapin. Foto: Fanny Miles
  • Clownen Ester och Said uppträder för besökarna. Foto: Fanny Miles
  • Konsultsjuksköterska Marie Sandgren är glad över den nya lekplatsen. Hon vill att barnen ska få en positiv upplevelse på sjukhuset. Foto: Fanny Miles
  • Emma Nyberg som själv drabbades av cancer när hon var 10 år, ville göra något för barnen på barnkliniken på US. Resultatet blev Sinnenas rum. Foto: Fanny Miles
  • Lubna Maraschi, vars lillasyster Ghzal har cancer och är patient på barnkliniken, fick klippa invigningsbandet till lekplatsen. Foto: Fanny Miles
  • Emma Nyberg med sonen Axel. Foto: Fanny Miles

Barnkliniken har fått en lekplats

När Emma Nyberg från Hultsfred var tio år gammal fick hon en hjärntumör. Hon opererades med en gång men tumören kom tillbaka med besked. Emma blev inlagd på barnavdelningen på US i Linköping.

Andra gången som hjärntumören kom bidrog den till att Emma fick vattenskalle. Då upptäcktes det även att hon fått sjukhussjukan. I samband med det fick hennes kusin leukemi. De båda delade tiden på sjukhuset. Så småningom fick Emma lämna sjukhuset. Hennes kusin gick bort några år senare.

Lever med tumören

År 2009, när Emma var 20 år gammal, kom sjukdomen tillbaka. Hon fick en tumör i hjärnan.

– Den sitter på hjärnstammen och är därför svår att operera. De säger att den är godartad så jag lever med den i dag. Läkarna håller koll på den. Nu när jag är gravid så växer den så den kan vara hormonell. Vi får se hur framtiden blir, berättar hon. I dag är hon på US i Linköping för att delta under invigningen av lekparken och det egna initiativet Sinnenas rum.

Eget rum

Region Östergötland har under de senaste åren satsat på Framtidens US. Lokalerna görs om, sjukhuset blir större. Barnavdelningen, eller BOND – barnavdelningen för onkologi, neurokirurgi och diabetes – ligger på plan 15 i ljusa och öppna lokaler.

– Alla patienter får enkelrum här på barnavdelningen. Vi har tio platser på barncanceravdelningen, vi har dagvård med mera, säger Marie Sandgren, konsultsjuksköterska för barn med cancer.

Får en lekplats

I och med nybyggnationen har en lekplats utomhus kunnat installeras åt barnen. Ett kliv ut genom en glasdörr så hamnar man på ett tak, inrett med grönska, bänkar och en lekplats.

– Vi har alltid längtat efter en uteplats. Några av barnen är sängliggande eller sitter i rullstol. Det här gör det enkelt och möjligt även för dem att komma ut, säger en uppenbart glad Marie Sandgren.

Rum för kontemplation

Ytterligare ett nytillskott är sinnenas rum, ett initiativ av Emma Nyberg tillsammans med Lions Hultsfred.

– Efter att min kusin gick bort väcktes ett engagemang av att vilja göra något för barnen på BOND. Först försökte jag samla in pengar till ett privat konto men det var svårt. Jag gick med i Lions Hultsfred och tillsammans sökte vi sponsring och bidrag samt arrangerade events. Vi fick ihop 300 000 kronor vilket känns helt fantastiskt, säger Emma Nyberg. Pengarna har gått till Sinnenas rum, en plats där barnen får möjlighet att dra sig undan till. Rummet är lagom stort med lampor som påminner om stjärnor. Här finns en vattensäng, en fåtölj, ett bolltäcke och mysbelysning. Alla pengar gick inte åt. Resterande läggs i en pott, till för att rusta upp rummet allt eftersom.

– Jag hade velat ha en sådan här plats när jag var inlagd, säger Emma medan sonen Axel springer runt i rummet och försiktigt tittar på allt.

Glada upplevelser

– Det betyder mycket att ha positiva upplevelser på ett sjukhus. För barnen och deras syskon finns lekterapin, sinnenas rum och lekplatsen som frizoner. Där får inte vi sköterskor störa dem med mediciner och provtagningar och annat, säger Marie Sandgren.

I dag är en glädjefylld dag. Barnen provar allt på lekplatsen, blåser såpbubblor och leker med clownen Ester som finns på plats dagen till ära. Det äts vindruvor och salta pinnar. Det skrattas och det sjungs. I dag är en dag när sorg och taskiga sjukdomar inte är välkomna.

Det betyder mycket att ha positiva upplevelser på ett sjukhus.