• Carmelo Leone förespråkar risotto. Tommy Pettersson

Barolo – vinkungen från Italien

Något av det som gör Italien till ett unikt land är den otroliga variationen mellan, och inom, regioner vad gäller matkultur, men även vinkultur. Stoltheten över regionala produkter är så stor att man helst bara äter och dricker sina egna produkter.

De mest internationellt kända vin- och matområdena är Piemonte, Toscana och Veneto, med viner som bl.a Chianti, Amarone, Barbaresco. Viner som har gott renommé i hela världen.

I nordvästra Italien

Men ett vin som verkligen har tagit sin plats som "kungen" bland alla italienska viner, både i Italien och i hela världen är Barolovinet. Vinet tar namnet från Barolodistriktet som ligger i Piemonte i nordvästra Italien.

Regionen är en av Italiens rikaste när det gäller kultur, historia och landskap. Med sina vackra gamla städer och böljande kullar, långt från det stressiga livet, känns det ibland som att tider har stannat här. Regionen är framför allt känd för sin mat- och vinkultur och här grundades exempelvis "Slow Food" - en organisation som bevarar den traditionella, enkla och kvalitativa regionala mat- och vinkulturen.

I Italien bruka man säga att Barolo är en kung bland vinerna och ett vin för kungarna. Inte bara för att vinet håller en väldigt hög kvalitet, men även för att det var de adliga familjerna som förr i tiden producerade detta vin och naturligtvis harmoniserade sig vinet med maträtterna som serverades på kungliga middagar.

Dimman

Barolo produceras från Nebbiolodruvan som har fått sitt namn från "nebbia", vilket betyder "dimma". Klimatet i Piemonte är kallt på och dimmigt på hösten och vintern, med inte så varma somrar. I det här klimatet har den inhemska druvan hittat sin "terroir", som har skapat en perfekt harmoni med den regionala maten så som bland annat den andra "kungen" (eller det svarta guldet); Tartufo d Alba" (Tryffel).

Det är inte helt enkelt att producera viner i kallare klimat. Nebbiolodruvans skal är tunt och ger inte mycket färg till musten, därav den relativt ljusa färgen på vinerna. Många blir överraskade av att vinet kan vara så kraftfullt, trots att vinets färg är tämligen ljust. Vinet, som ungt, är strävt och syrligt. Det är därför det krävs minst 10-15 års lagring innan vinet börja hitta sin elegans och balans.

Med risotto

Det finns väldigt många producenter av Barolo, ett av mina favoriter är Andrea Oberto.

Historian om Andrea Oberto är också väldigt spännande. Under större delen av sitt liv hade Andrea Oberto två jobb: lastbilschaufför och jordbrukare. Men hans stora passion var i själva verket hans tre hektar vingårdar som han ärvt från sin far. En del av druvorna från dessa vingårdar skickades till det lokala vinkooperativet, medan resten skulle förvandlas till vin och säljs till privatkunder.

Efter hårt arbete började Andrea producera sina egna Baroloviner, som numera ägs av sina barn. Och vi kan njuta av vinet i Sverige.

Min rekommendation är att njuta av Andrea Oberto´s Barolo med en risotto "ai funghi porcini" (risotto med karl johansvamp), mustiga köttgrytor, eller "Brasato al barolo" (Barolobrässerad stek). Öppna gärna flaskan en timme innan för att ge "kungen" möjlighet att luftas igen efter många år i flaskan.

 

Carmelo Leone