• Niklas Borg vd och delägare för Marinaman.se har sett en tydlig trend inom den marina branschen de senaste åren. "Man eftersträvar en hemmastandard", säger han. Foto: Dennis Petersson
  • Flytvästar är numera en självklarhet i båten och ska inte bara vara säkra utan även praktiska och snygga. Foto: Dennis Petersson
  • Ekolod och gps-system blir allt vanligare i svenskens båt. Foto: Dennis Petersson
  • Idag är båtarna utrustade med en mängd faciliteter som gör båtlivet mer bekvämt. Foto: Dennis Petersson

Båtlivet ska vara bekvämt

Alla gillar vi naturupplevelsen, närheten till vattnet i våra svenska sjösystem, men få av oss är beredda att fimpa bekvämligheterna. Gasolspisar, ugnar, rinnande vatten och eluttag, båten ska ha precis samma faciliteter som bostaden, en tydlig trend inom den marina branschen. – Man eftersträvar en hemmastandard, berättar Niklas Borg, vd för den Linköpingsbaserade butiken Marinaman.se.

Själv växte han upp med sjölivet som en given komponent. Efter flera generationer av seglare introducerades han för sporten i en tidig ålder och sedan dess har det varit hans stora passion och hobby. Idag är det mer än så, idag är han verksam inom den marina branschen och driver en, i första hand, internetbaserad shop som tillhandahåller allt från elmotorer och kylboxar till flytvästar och båtförvaring. Under företagets tolv år har Niklas Borg upplevt så väl toppar som dalar.

– Man kan väl säga att det har varit lite deppigt inom branschen ett tag. I början av 2000-talet stod sig båtförsäljningen otroligt stark och säljs det mycket båtar säljs det även mycket på eftermarknaden, så hela branschen mådde bra. Därefter vände det någonstans omkring 2005 och sedan har det varit en ganska brant utförsbacke som blev ännu värre av finanskrisen, båtlivet är ju det första som sparas in på, men i år och under förra året har det varit betydligt mer positiva tongångar, så det känns lovande, förklarar Niklas.

Bekvämligheter

Genom åren har entusiasten sett hur marknaden förändrats. I början av 1970-talet fick båtlivet väste hos det svenska folket på allvar, när fritidsbåtarna för första gången kunde massproduceras till en rimlig peng, men då var utrustningen en aning spartansk. Matlagningen var primitiv, båtarna saknade toalett och hela upplevelsen var som att campa, något som skiljer sig stort mot idag.

– Folk tycker fortfarande om naturupplevelsen och man vill ha den här närheten till vattnet och skärgården, men man eftersträvar en hemmastandard. Det är den tydligaste trenden under de senaste 15 till 20 åren. Numera är båtarna betydligt större och utrustade med bra mycket mer komfort. Det ska vara som hemma helt enkelt.

Ljus framtid

I en allt mer stressad vardag ser Niklas att det traditionella båtlivet är på väg bort, allt färre båtägare vårdar sin båt på egen hand. Har man råd lejer man bort arbetet istället.

– Jag tycker att en del av tjusningen är att göra ganska mycket själv. Det gör också att man lär sig att behärska båten på ett helt annat sätt. Vi har dessutom en väldigt kort säsong i Sverige, och väljer man att pula med båten förlänger man även tiden då man kan hålla på med sin hobby, säger han och avslutar:

– Båtlivet är ju inne i ett generationsskifte, men tittar man på återväxten här i Linköping är det väldigt stort intresse för seglarskolorna, något som bådar gott för den marina branschen i framtiden.