• Ingela Ritapuu-Rebo, Lotta Kempe, Anders Kempe, Jörgen Karlstedt, Göran Lagergren och Gunnar Ekermo laddar för Beatles-konserten. Foto: Julia Kimell
  • Ingela Ritapuu-Rebo och Lotta Kempe i Beatlettes sjunger, Anders Kempe sköter trummorna. Foto: Julia Kimell
  • Göran Lagergren och Gunnar Ekermo är taggade till tusen. Foto: Julia Kimell

Beatles-kavalkad med Hitmen och Beatlettes

På fredag svänger linköpingsgrupperna Hitmen och Beatlettes loss i Konsert & Kongress i en kavalkad av kända Beatles-klassiker. Bland dem finns låten All you need is love – som även är namnet på konserten. – Det här är musik som alltid håller. Då var det fyra långhåriga män som skrek. Nu förstår vi bättre. Folk blir glada av den här musiken, säger de.

Beatles hade sin storhetstid på 60- och 70-talet. Hitmen har i jämförelse ynka tio år på nacken men musiken, den dör aldrig.

– Vi började som ett coverband, och inriktningen blev allt mer Beatles. Småningom föddes idén att ha kvinnliga backup-röster, trummisen Anders Kempes fru Lotta engagerade några väninnor.

– Min fru och hennes väninnor brukade sjunga i kyrkor där akustiken är fantastisk. Beatles sångstämmor är så höga att det passar bra även till kvinnoröster tycker Anders.

– Det är verkligen ett lyft att ha med dem. Sedan att de är vackra är bara en bonus, säger Gunnar Ekermo glatt.

Stöder stadsmissionen

Hitmen består av Gunnar Ekermo, Tomas Göransson, Jörgen Karlstedt, Anders Kempe och Göran Lagergren. Den nybildade gruppen Beatlettes består av Gunilla Gustavsson, Malin Nordqvist, Lotta Kempe och Ingela Ritapuu-Rebo. De båda grupperna har turnerat friskt och gjort olika välgörenhetsgalor. Till exempel har de samlat in ca 20 000 kr till Stadsmissionen.

– I höstas firade vi 50-årsdagen av Beatles första Sverigebesök med en konsert i Ryttargårdskyrkan – och nu blir det alltså en repris på den i något omarbetad form.

Kvällen inleds dessutom med en after work i foajén där man får delta i ett musikquiz med levande musik och möjlighet att vinna riktigt fina priser.

På scenen ser vi ca femtio musiker, Hitmen&Beatlettes i samarbete med Linköpings ungdomssymfoniker från Kulturskolan. Orkesterungdomarna är mellan 16 och 20 år och spelar stråk-, blås- och slagverksmusik under ledning av Kulturskolans Kerstin Iwenäs Nordqvist och Anders Johansson.

– Det blir kul! Det känns stort att få vara i finrummet, och vi är glada om vi fyller parkett. Omkring 300 personer har redan köpt biljetter, och det är häftigt, vi har ju inget namn typ Hoffsten som drar.

Säkert kort

Gruppen är nöjd med att engagera det lokala musiklivet.

– Vi ska vara glada för Beatles – för dem finns det alltid publik och det är kul att spela dem! De engagerar fortfarande, och vi var alla i en enormt mottaglig ålder för dem när vi växte upp. Det finns en kvalitet och en dragningskraft kring dem som aldrig dör ut – den är kvalitetsmärkt.