• Det finns ett flertal tomma lokaler i centrum. Förhoppingsvis blir det ändring på det snart. Foto: Patrik Ekström
  • Christian Angefur förestår Sportringen. Han tycker att Åtvidabergarna är köptrogna sina butiker. Foto: Patrik Ekström
  • Hugo ”Black Hawk” Bergström menar att alla har idéer på hur man kan utvecka Åtvidaberg men att inte alla törs träda fram. Foto: Patrik Ekström
  • Onsdag, en helt vanlig torgdag. Foto: Patrik Ekström
  • Bertil Gren föreslår en större marknad en gång i månaden. Det skulle få fart på torget menar han. Foto: Patrik Ekström

Behöver ett levande torg

Projektet Handelsplats Åtvidaberg är ännu i sin linda och har ännu inte riktigt tagit avstamp. Att något måste göras för att hejda en utarmning av Åtvidabergs centrum är det stora flertalet dock överens om.

En vanlig grå onsdag pågår det torghandel och ett fåtal knallar och Åtvidabergsbor är på plats men den riktiga kommersen har inte infunnit sig ännu. Dessutom så finns det ett flertal tomma lokaler i det innersta centrumet.

Knallen Bertil Gren har sålt varor på torg runt om i Sverige i nästan hela sitt liv. Han delger några synpunkter, väl värda att beakta.

– Egentligen är det svårt att tala om hur det skulle kunna vara men att ha en lite större marknad i slutet av varje månad är nog en bra idé. Detta finns på några ställen runt om i landet och brukar locka en hel del folk. Sedan är det här ett gamalt torg som byggdes då man hade andra önskningar men även behov. Numera är det annat som gäller.

Peter Samuelsson driver Ica Supermarket som ligger direkt i anslutning till torget.

Ny julmarknad i advent

– Egentligen skulle vi behöva bli fler innevånare i Åtvidaberg så skulle problemet vara löst. Men innan det sker så man nog komma på en lösning. Vi är nu femton handlare som har gått ihop och kommer att ha en julmarknad den förste advent. Det är första gången vi handlare i centrum gör något tillsammans på det här sättet.

Hugo Bergström, känd Åtvidabergsprofil, har också han en lösning på problemet.

– Jag har ju ett artistnamn som är Black Hawk och jag är känd som indian och om Rodeco gör en staty av mig och sätter upp så blir det fart på torget här. Vi kan även bygga upp en indianby på torget, skrattar han men blir allvarlig med ens.

Ond cirkel

– Vi måste få folk att bli mera nyfikna. Komma ner till stan och se vad som finns här. Som det är nu så jobbar man i Linköping och man kanske även handlar i den staden; sedan tycker man att det blir för långt och pendla och sedan säljer man huset och flyttar härifrån. På så sätt blir det någon form av ond cirkel och så blir vi allt färre här i kommunen istället för fler. Jag har bott här sedan 1960 och sett hur saker och ting har förändrats men nästan bara till det sämre. Den trenden är det dags att bryta nu, säger Hugo Bergström och ser ändå positiv ut.

Christian Agnefur ansvarar för Sportringen som ligger vid torget sedan drygt åtta år tillbaka i tiden.

– Numera är vi ganska ensamma på den här delen av torget sedan apoteket flyttade in i gallerian och Netto lade ner. Nu är det bara vi och Systembolaget kvar. Jag tycker trots allt att åtvidabergarna är ganska bra på att stötta de affärer som finns här i centrum, men visst skulle flera lokaler kunna vara uthyrda. Kanske är för dyra för den vanlige entreprenören? Vad vet jag. Jag tror även att man måste ha lite mera aktiviteter på och omkring torget, avslutar Christian Agnefur och plockar lite mera bland de fiskeredskap som man sedan i maj säljer i butiken.