• Guiden Maria Bruto Ellhar. Foto: Stefan Hedström
  • Porträtt av Charles Emil Högdahl. Foto: Stefan Hedström
  • Carl Otto Mörners grav. Foto: Stefan Hedström

Berättelser kring kyrkogården

Den populära vandringen Från svinavall till gravkor går in på sitt tredje år. Som vanligt med några förändringar.

– Grift betyder alltså grav och en griftegård är en kyrkogård utan kyrka. Det är en sådan vi har här i stan och där som vi håller vandringen, förklarar Maria Bruto Ellhar från Svenska kyrkan och fortsätter, den invigdes för lite drygt 200 år sedan.

Populärt

Under juni månad anordnas tre vandringar; den 4, 11 och 18. Det gäller att anmäla sig i tid, för de 40 platserna tar snabbt slut. Det som gör vandringen speciell är att den söker sig främst till Linköpingsbor som gillar att turista i sin egen stad.

- De som guidar under vandringen kommer både från Svenska kyrkan och  från Linköpings guideklubb, de är jätteduktiga, säger Maria Bruto Ellhar.

Fullt ut historiskt

Vandringen startar vid kapellet och sedan serveras besökaren en mängd historier kring gravarna och de som berättar är självklart historiskt klädda. Vandringen sker under två sekler och den första historiska personen man träffar är från tidigt 1800-tal, den sista från 1930. De historiska personerna är både kända och okända, men de har alla på sitt unika sätt påverkat eller funnits med i griftegårdens historia.

Två av många

En av de historiska karaktärer som det berättas om är Carl Otto Mörner, 1781-1868, mest känd som ”kungamakaren”; den som erbjöd Sveriges tron åt fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte i Paris.

En annan är Charles Emil Hagdahl, 1809-1897, kanske mest känd som författaren till Kokkonsten som vetenskap och konst från 1879. Kokboken blev väldigt populär och inflytelserik. Volymen innehåller omkring 3000 recept och avhandlar allt från stuvning på grävling till råd om hantering av livsmedel och uppfostran av hembiträden.